Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Тези храни променят свойствата си след приготвяне

Ключови думи: храни свойства, термична обработка на храни

Според мнозина доматите са най-полезни, когато се консумират сурови като част от продуктите в салатата с малко овкусяване за разкош. Това не е съвсем погрешно, но истината е, че стомахът ни ще се почувства много по-добре, ако ги усвои след термообработка. Ще ви разкажем повече в нашата галерия.

Вижте и другите храни, които променят свойствата си в зависимост от начина, по който са приготвени:

Банани

Експертите съветват, ако страдате от диабет, по-добре да ядете недозрели, а не презрели банани. Когато един банан узрее, нишестето в него започва да се превръща в захар, чийто прием трябва да контролирате.

От друга страна, недозрелите банани са доста трудно смилаеми заради съдържащото се в тях устойчиво нишесте. В този случай презрелите банани са по-добри за хапване.

Домати

Свикнали сме да ядем сурови домати. Те съдържат витамин С, но експертите казват, че когато са термично преработени, имат много по-високи нива на ликопен, а това е по-мощен антиоксидант от витамин С.

Готвенето на доматите може да омекоти фибрите, които съдържат, така че да бъдат по-лесни за смилане.

Моркови

Морковите, които са толкова полезни заради своя бета каротин, имат по-високи нива на хранителни вещества, когато са термично преработени. При този зеленчук варенето може да увеличи количеството бета-каротин.

По-добре морковите да се готвят без отстранена външна обвивка, за да може да се утрои цялостната им антиоксидантна сила. В същото време нарязването им преди готвене не е най-добрата идея, защото така хранителните вещества се губят във водата.

Хляб

Установено е, че препеченият хляб има по-нисък гликемичен индекс. Този индекс има ефект върху нивото на кръвната захар, така че може да бъде по-добър вариант за диабетици.

Хлябът със закваска съдържа по-високи нива антиоксиданти и фолиева киселина, отколкото другите видове. Освен това има по-ниски нива на фитати, а това позволява на тялото да усвоява по-лесно хранителните вещества.

Сирене

Сиренето е отличен източник на протеин, но различните видове носят различни допълнителни ползи за здравето.

Например моцарелата е с по-ниско съдържание на натрий и калории, отколкото повечето други сирена. Съдържа бактерии, които действат като пробиотици, така че може да подобри здравето на червата и имунната ви система. В същото време, в синьото сирене има повече калций, отколкото в повечето други сирена, но то може да бъде твърде солено.

Източник: Една.бг

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Виктор от „Биг Брадър“ се жени, но не за Беба Бургаският мачо изненада всички, като замени бившата си съквартирантка със звезда от "Хелс Китчън" Зимната разходка може да е извънредно опасна Изненадваща ситуация в САЩ
Спа с 1000 мъже, но иначе е... "Тиха, сякаш срамежлива..."  Откриха изложба с древни находки, вицепрезидентът във възторг Плодовете на вашия труд са нова голяма доза самочувствие, че сме велик народ, каза Илияна Йотова на археолозите
Силно замърсяване на водата в... Италия Разтърси мрежата Диона със скандални думи
Чудна зимна супа Вкусна и полезна Горанов: Ще пишат Асен Василев в учебниците, защото показа как хората да са богати със заеми  В мирно време той направи революция, коментира бившият финансов министър от ГЕРБ
Почина известен бивш спортист От този свят си отиде двукратен участник на олимпиада Зарязана и ограбена Дори Кристин Дейвис може да бъде отрязана в любовта
Огромна трагедия в София Тролей блъсна и уби пешеходка Пише история Станимир Стоилов е като фурия начело на турски отбор