Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще си оближете пръстите! Това е най-вкусният шаран за Никулден! Рецепта трепач

Ключови думи: шаран, никулден, рецепта трепач, рецепта, шаран плакия

Представяме ви една прекрасна рецепта за шаран плакия, с който ще доставите голямо кулинарно удоволствие както вас самите, така и на приятна компания от гости. 

Необходими продукти:
1 голям шаран - около 2кг. 
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва) 
2-3 глави лук 
1 глава чесън (пресован) 
1 ч л червен пипер 1 ч л черен пипер 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана) 
1/2 ч л сух риган 1 връзка магданоз 
2 с л мед (или захар) 
3-4 дафинови листа
1 лимон 
сол на вкус

Начин на приготвяне: 
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.
Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час. 

За плънката: 
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз. 
Сместа се разделя на две части. 
Едната половина от сместа се разпределя в тавата 
С другата половина се пълни шарана. 
Рибата се покрива с кръгчета домат. 
Пече се във фурна на 220* за около час. 
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат . 
Шарана се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат.
В доматения сос се поставят дафиновите листа. 
Пече се още 30-40 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене. 

Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.
Същия начин на приготвяне може да се приложи и с друга риба, която не е суха.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Пие специфична спе*ма, защото... Вокалният педагог казва, че е полезно Кънчев с двойна грешка... За Роналдо
Пияницата, който отне два живота, съжалявал, но го оставиха в ареста Обвиняемият Тодор Нейков е без книжка от катастрофата на "Тракия", но често се качвал зад волана Бой в метрото в София Младежи са с наранявания
Отиде си известен режисьор Този свят напусна Ив Боасе Пребиха 20-годишен в София след катастрофа Агресивен шофьор слязъл от колата си и нападнал младият мъж, счупил и стъклото на колата му
Протестиращи затвориха път в България, има задържан Граждани са недоволни от битови условия Откриха мъртви трима американски войници Автомобилът на военните потъна във воден басейн 
Ад край Луковит, тежкотоварен автомобил уби дете  Водачът на камиона, разбира се, е освободен, защо да го задържат, пита Диана Русинова Мъж отиде на гости на 42-годишна пловдивчанка, тя го... Нападна с нож
Човек бере душа след нападение от мечка До България Дете падна от тераса В България