Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ще си оближете пръстите! Това е най-вкусният шаран за Никулден! Рецепта трепач

Ключови думи: шаран, никулден, рецепта трепач, рецепта, шаран плакия

Представяме ви една прекрасна рецепта за шаран плакия, с който ще доставите голямо кулинарно удоволствие както вас самите, така и на приятна компания от гости. 

Необходими продукти:
1 голям шаран - около 2кг. 
6-7 големи хубаво узрели домата (или 1,3кг от консерва) 
2-3 глави лук 
1 глава чесън (пресован) 
1 ч л червен пипер 1 ч л черен пипер 1/2 ч л червен лют (или 1 люта чушка, срязана) 
1/2 ч л сух риган 1 връзка магданоз 
2 с л мед (или захар) 
3-4 дафинови листа
1 лимон 
сол на вкус

Начин на приготвяне: 
Шаранът се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там.
Така се отваря повече място за пълнежа.
Ако не можете така – направете го по обичайния начин, чрез отваряне на корема.
Осолява се и се оставя за един час. 

За плънката: 
Обелените домати се нарязват на дребно/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване - без мазнина!!!
Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз. 
Сместа се разделя на две части. 
Едната половина от сместа се разпределя в тавата 
С другата половина се пълни шарана. 
Рибата се покрива с кръгчета домат. 
Пече се във фурна на 220* за около час. 
Тавата се изважда и от рибата се отстраняват кръгчетата домат . 
Шарана се обръща с помощта на лъжици-лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат.
В доматения сос се поставят дафиновите листа. 
Пече се още 30-40 мин., до извиране течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене. 

Мазнина не се добавя; обикновено такава риба е достатъчно тлъста. Същата рецепта може да се приготви и с друга риба, само трябва да се вземе предвид мазнината – ако е суха риба, ще и трябват около 100мл олио или зехтин.
Същия начин на приготвяне може да се приложи и с друга риба, която не е суха.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Кичка Бодурова инвестира в имоти, разказа как са я обрали  Вече ще прекарвам повече време тук, а моите фенове са много щастливи от това, споделя звездата Изненада в кралското семейство! Вижте кой ще наследи Чарлз III! Няма да са синовете му Кралят се влошава все повече след поставената му онкологична диагноза
Има трима внуци, но изглежда като на 25 години, защото... Тази дама спортува, яде много портокали и цялостно не прекалява с храната. Това в съчетание с гена й я прави "най-горещата баба в света" Световна звезда към Кокала: Емиле... Грант подсеща Велев да му се обади
Сподели, че от десетки месеци не е... Употребявал алкохол Певица, възпяла Криско, игра в "Сделка или не" Спечели само 2 лева
Любовта им бе голяма, но... Продължи под 36 месеца Свали с 30 години по-младо гадже "Рос" от "Приятели" има подход с дамите 
Песимизъм на форума в Давос, шеф на корпорация зове за инвестиции в Европа Ако Тръмп съумее да отключи частния капитал и да заработи чрез по-малко регулации, ще направи САЩ по-малко зависими от собствените си фискални проблеми, каза Лорънс Финк Тази стюардеса изчерви мрежата Влюбените емотикони полетяха
Който от маскарад разбира, тук се спира! Само да внимава като пие бира... Градусът на емоциите в Перник достига световни висини Песков: Путин е готов за разговор с Тръмп Кремъл очаква съответните сигнали от Вашингтон