Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо трябва да започнете да ядете повече тиква тази зима?

Ключови думи: тиква, защо да я ядем, зимата, имунитет

В сезона на грипа, настинките и инфекцията с коронавирус говорим все повече за имунната система и колко важно е тя да е силна, здрава и адекватно реагираща на атаките на хилядите патогени, които ни заобикалят. Най-добрият начин да подобрим имунитета си е да се храним със сезонни продукти, които носят богата палитра от витамини, минерали и антиоксиданти, нужни на имунната система.

Зимната тиква е един от тези продукти, които са изключително важни за здравето, особено в този момент, пише az-jenata.bg.

Зимната тиква принадлежи към семейство Cucurbitaceae. Тя е изпълнена с полезни хранителни вещества. Смята се за суперхрана заради богатото наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Те вкупом играят съществена роля за подсилването на имунната система.

Високото съдържание на фибри и антиоксиданти в тиквата, както и ниското съдържание на калории, я прави идеалната зимна храна, която да включвате ежедневно в менюто си под различни форми. Можете да приготвяте супи, гювечи, кремове, ястия с меса, салати и дори десерти с тиква.

Кои са най-важните ползи за здравето от зимната тиква?

Тиквата има изключително благотворно въздействие върху зрението. Бета-каротинът, на който се дължи оранжевият цвят на тиквата, се трансформира във витамин А при обмяната на веществата, което подпомага здравето на очите, пише WebMD.

Тиквата стимулира и отслабването, тъй като е много бедна на калории и богата на фибри. Тя ще ви помогне да останете сити задълго без да имате желание за похапване на калорични и вредни храни. Фибрите в тиквата забавят усвояването на въглехидратите и правят храносмилането по-бавно, което създава усещане за дълготрайна ситост.

Тиквата е изключително важна за имунната система. Витамин А е отговорен не само за здравето на очите, кожата, ноктите и косата, но и за борбата с инфекциите. В тиквата се съдържа още витамин С, който в комбинация с витамин А представлява мощно средство за борба с вирусите и бактериите. Ето защо тиквата е полезна не само за подсилване на имунитета, но и за по-бързото възстановяване от вирусните инфекции и други заболявания.

Благодарение на богатото наличие на антиоксиданти тиквата се смята и за полезна в превенцията на рака. Тя се бори със свободните радикали, които причиняват изменения в клетките, повишават оксидативния стрес в тялото и създават условия за възникване на рак.

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Протестиращи затвориха път в България, има задържан Граждани са недоволни от битови условия Откриха мъртви трима американски войници Автомобилът на военните потъна във воден басейн 
Ад край Луковит, тежкотоварен автомобил уби дете  Водачът на камиона, разбира се, е освободен, защо да го задържат, пита Диана Русинова Мъж отиде на гости на 42-годишна пловдивчанка, тя го... Нападна с нож
Човек бере душа след нападение от мечка До България Дете падна от тераса В България
Икономист: С приемането на еврото България ще влезе в сърцето на ЕС Благосъстоянието на хората в България се подобрява, уверява Румен Гълъбинов Сериозно природно бедствие в... Гърция
Без ток остават... Жители на Русенско Майка уби сина си Ужас в САЩ
Три коли горяха в... Перник Почина ръгбистът канибал, който яде човешка плът, за да оцелее след самолетна катастрофа Алваро Мангино, един от 16-те пътници, оцелели при станалата печално известна самолетна катастрофа през 1972 г., почина на 29 март след пневмония