7 храни, засилващи имунната защита
Силен и адекватен имунитет е това, от което имате нужда точно в този момент. През есента и зимата, когато вирусите ни нападат безпощадно, имунната ни система се нуждае от хранителни вещества, които да я направят по-силна, устойчива и адекватна, за да може да се справи с атаките на тези патогени. За да повишите имунитета си се нуждаете от подходящите храни за тази цел.
Ето кои храни да включите в менюто си за повече здраве и по-силна имунна система.
Семена от чия
Чията е изключително полезна. Тя е много богата на фибри, протеини, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. В състава ѝ присъстват немалко микроелементи и витамини, които подпомагат имунната система и повишават защитните сили на организма. Антиоксидантите са важни за имунитета, защото се борят със свободните радикали и спомагат за поддържането на имунната система в добра кондиция.
Сладки картофи
Сладките картофи са страхотен зеленчук през есента и зимата. Те са невероятен източник на бета-каротин, който в тялото се преобразува във витамин А. Този витамин е антиоксидант, който е важен за имунната система, очите, нервната система, дихателните пътища, храносмилателния тракт, кожата. Хапвайте повече сладки картофи и тиква през есента за повече здраве.
Кисело мляко
Киселото мляко е известно със своите полезни бактерии. Те оказват благотворно влияние върху червата и чревната флора, което пък от своя страна подсилва имунитета. Здравето на червата и храносмилателната система е пряко свързано с имунитета. Затова хапвайте повече кисело мляко за по-силен имунитет.
Полезни протеини
Протеините са важни за изграждането на всяка клетка в тялото, не само на мускулите. Те помагат на тъканите да се възстановят, на клетките да се делят нормално и са ключова съставка за образуването на антитела от клетките на имунната система.
Зелен чай
Освен че зеленият чай е чудесна алтернатива на кафето, той е и експлозия от антиоксиданти, важни за изграждането на адекватен имунен отговор при атака на външни патогени. Съединенията в зеления чай увеличават способността на тялото да образува Т-клетки, необходими за имунната функция, пише az-jenata.bg
Авокадо
Авокадото съдържа полезни мазнини. Те са много важни за правилната и адекватна работа на имунната система и участват в регулацията на деленето на клетките. В авокадото се съдържат още витамините С и Е, които са антиоксиданти и също заемат централна роля във функциите на имунната система.
Джинджифил
Джинджифилът е известен със своите антимикробни, антибиотични и антивирусни свойства. Неговите пикантни активни вещества имат противовъзпалително действие. Те подкрепят имунната система и облекчават симптомите при инфекции на дихателните пътища.