Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за най-вкусното ашуре

Ключови думи: ашуре, рецепта за ашуре, флагман

Ашуре, крем-карамел, мляко с ориз, крем Ванилия, бисквитена торта. Помните ли още тези класически десерти или се сещате за тях само, когато отворите дебелата книга с рецепти на баба? Всички тези сладки изкушения, макар и малко позабравени са толкова вкусни и лесни за приготвяне, че заслужават вниманието на новака в кухнята. Ашуре е десерт познат на всяка домакиня и като цяло всяка домакиня приготвя ашуре по свой начин. Само варено жито с ядки и захар, със или без нишесте, със или без аромати. Вариантите са много. Поместената тук рецепта за ашуре е една от най-разпространените и най-пълните рецепти за приготвянето на този десерт, директно излязла от безценната тетрадка с рецепти на баба.

Необходими съставки

жито 500 грама
захар 1 чаена чаша
орехи 1 чаена чаша
стафиди 1 кафена чаша
нишесте 1 супена лъжица
ванилия 1 брой
канела 1 чаена лъжица

Първо трябва да почистите житото от наранените зрънца, ако има такива. След това го измивате добре и слагате да ври на слаб огън до пълното му омекване, като следите да има достатъчно вода по време на варенето и разбърквате от време на време, за да не загори.

След като житото е добре сварено го отцеждате от водата, отделяте една трета от него на страна, а останалите две трети претривате през цедка или пък пасирате с блендер / кухненски робот до получаване на каша. Към получената каша добавяте отделеното на страна сварено жито, захарта, смлените орехи, стафидите, както и нишестето, което сте разтворили предварително в  ½  кафена чаша студена вода. Ако нямате розова вода (която трябва да добавите след като ашурето е сварено) в този момент може да добавите няколко капки есенция ванилия или пък една ванилия на прах.

Разбърквате добре получената каша и връщате тенджерата на котлона, където варите ашурето още около 7-8 минути, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След като свалите от огъня разпределяте ашурето в купички, като капвате по 2-3 капки розова вода във всяка купичка, за да го ароматизирате. Ако обаче нямате розова вода не се тревожете, тя допълва чудесно вкуса на ашурето, но не е фатално и да я пропуснете.  Поръсете с канела и сервирайте, след като ашурето се желира. Може да украсите със стафиди или орехи.

Източник: supichka.com

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Месецът на любовта е още по-страстен за тези 3 зодии Възможно е да срещнат сродната си душа Радост за учениците! Ето коя община обяви сливане на междусрочната ваканция! След стотици съобщения, тайни петиции и аргументи, на които дори най-добрите адвокати биха завидели, официално обявявам два дни ваканция, каза кметът
Нападнаха и ограбиха 15-годишно момче на улица в Стара Загора Заради 44 лева Ограничават движението на главен път в Сунгурларско Временната организация се въвежда до 17 април
Откриват изложбата „Фантастични умове“ - посветена на олимпийците по науки и ръководителите им Експозицията ще бъде открита от 14.00 часа в Културен дом НХК Шофьор се опита да подкупи полицай, даде му 15 лв. за семки и бонбонки Пробутването на дребния рушвет му излезе много солено
Какви ангажименти пое кметът на Царево пред жителите на с. Кости Предстоят ремонти на читалището и пътя до селото Тийнейджър припадна на улицата след пушене на вейп Младежът е приет в болницата в Разград
Контрабандни монети и металотърсач откриха митническите служители в Бургас Те са били намерени при проверка на морски контейнер Датата на раждане определя съдбата: Родените след това число се сблъскват с повече трудности Възможно е дори пътят им да зависи от конкретната дата на раждане
ПОТРЕСАВАЩО ВИДЕО: Мъж се хвърля пред колите на булевард в София Човекът видимо не е добре, споделят в социалните мрежи Целият пропит с шоколадов сироп, а всяка хапка е наслада! Направете този неустоим сладкиш Негрита Продуктите ги има във всяка кухня!