Създават национално меню с автентични продукти и ястия от 9 региона
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в работна среща за създаване на национално меню в българските заведения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.
В дискусията участваха проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив, и доц. Кремена Никовска от висшето училище, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Димо Димов и шеф-готвач Иван Манчев.
"Националното меню ще включва от предястие до десерт и ще представя типични и автентични продукти и ястия от 9 региона в страната", посочи министър Николова. Предвижда се то да стане част от представата за страната ни като атрактивна целогодишна дестинация.
"Менюто се създава със съдействието на университета и се базира на селекция, проведена от него съвместно с професионалните гимназии по туризъм и браншовите организации. Така чрез храната ще се изтъкнат кулинарните традиции и регионалните особености на България", каза проф. Моллов.
2. Пачата на Караянчева
3. Рахат локум по герберски
4. Захаросани толупчета - Бок толумба
5. Средно, свинско със зеле
6. Печена тиква, погалена от папата
7. Постна пица
8. Имамбаялдъ с късмети
9. Торта чекмедже контра