Ричард Алибегов: Ефектът от намаляването на ДДС за ресторантьорите е поразителен
Бързата реакция на правителството и в частност на премиера е успяла да запази близо 70% от ресторантьорския бранш от фалит, категоричен е председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.
Ефектът от намаляването на ДДС е поразителен, обясни Алибегов.
Секторът за пореден път е нападнат без основание, коментира той обвиненията от КТ „Подкрепа“, че мярката с намаленото ДДС не е подействала по начина, по който е било обещано това да стане пред премиера и правителството.
Сега има желание да бъде намален данъкът за доставка по домовете. Започнали са разговорите по темата, обясни той.
Алибегов допълни, че браншовите организации искат изсветляване на сектора. През последните два месеца се работи тясно с Националната агенция по приходите, с Инспекция по труда, с Министерство на труда и социалната политика.
„Имаме желание. Срещаме подкрепа от институциите и мисля, че нещата ще се получат. Все пак във всеки един икономически отрасъл има сив сектор, просто ние сега се заехме да борим нашия“, коментира той.
Алибегов обясни, че от сектора биха искали тази антикризисна мярка да остане, но за целта бизнесът трябва да докаже, че заслужава тази мярка. За момента не се водят разговори за удължаването ѝ, защото е прекалено рано.
Цените не са намалени. Алибегов каза, че още в самото начало са обяснили, че намаляването на ДДС е икономическа помощ за самия бизнес. Целта е била да се запази бизнесът, за да няма освобождаване на служители. Следващата мярка е била за служителите. Първо са вдигнати заплатите, след това е получена помощ от държавата, а намаленото ДДС помага на собствениците да оцелеят.
„Ние запазваме нашите служители въпреки 45% спад на оборота на заведения. Ние продължаваме да поддържаме, в по-голямата си част, персоналът от 2019 г.“, допълни той
Отиваш на заведението до Малибу, домашната лимонада е 6лв, кафе и кола и те сигурно ще са толкова. Не помня сумите на всяко нещо, но за нищо и никаква поръчка платихме 100лв там
На Пещерата пък за 2 кафета и 2 минерални води дадох 9лв
Общо взето в центъра е яко дране
Спирам да пиша...щото НЯМАМ ДУМИ...!!!
Значи въпросната измислена мярка е да даде някой лев на ресторантьорите, за да не уволняват служители, а мярката 60/40 и 80/20 пък подпомага пак въпросните ресторантьори, за да не уволняват служители. И защо използват 2 различни мерки, за едно и също нещо? Това не е ли незаконно? Хайде сега Бойко и останалите гугутки да споделят защо се получава двойно подпомагане за една и съща мярка