Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Най-вкусното домашно сладко от пъпеш

Ключови думи: сладко от пъпеш, лятна рецепта, аромат, зимнина

Вкусът му е истински цветен и ароматен, с няколко нюанса, които се разтварят в устата! За това сладко съм чувала коментари, че било най-вкусното от всички. Не знам дали е така, но наистина си заслужава да се опита. Много добър начин да внесете този летен плод на зимната трапеза, пише mydelicious.info.

Порции: 2 бурканчета (по около 300 гр.)
Време за подготовка: 30 мин.
Време за готвене: 90 мин.

Необходими продукти:
1 кг. пъпеш без кори и семки
300 гр. захар*
2 с.л. лимонов сок (1 непълна ч.л. лимонена киселина)

Начин на приготвяне:
Изберете жълт и силно ароматен пъпеш. Колкото по-вкусен е, толкова по-добро сладко ще получите. Резултатът е добър и със зеления сорт, но по нищо не може да се сравни с вкуса на ароматното и цветно сладко от жълтия вид. Така че избирайте внимателно.

Пъпешът се почиства от кората и семките. Нарязва се на едри парчета, които се поръсват със захарта. 

Оставят се за около 30 минути, за да пуснат от сока си. Може да ги оставите и по-дълго, за около 2 часа. 

Сладкото се вари на среден огън, около 90 минути, докато се сгъсти. Най-лесно става в тава, а не в тенджера. Използва се дървена лъжица, за да не се разкъсват плодовете при бъркането. Периодично се премахва пяната. 

Ако желаете да запазите плодовете цели, след лекото сгъстяване на сиропа, можете да ги извадите с решетъчна лъжица. Когато сиропът се сгъсти напълно, връщате плодовете обратно и варите още малко. Или можете да нарежете пъпеша на големи парчета с размери около 10 х 5см. и да разбърквате внимателно при варенето на сладкото, без да ги вадите. Впоследствие можете да разрежете ненужно големите парчета с лъжица или нож.  Преди да го свалите от котлона добавяте лимоновия сок или лимонената киселина и разбърквате.

Готовото сладко се изсипва горещо в предварително измити и подсушени затоплени буркани. По ръба не трябва да остава сладко, защото ще мухляса. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу за една нощ. Не се стерилизират. Съхраняват се в сухи и хладни помещения.
Има поне три начина за проверка на готовност на сладкото. Първият е капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, да запази формата си. Вторият е капка от сиропа, пусната в чаша с вода, да падне на дъното, без да се разтвори. Третият е при изсипване от лъжичка сиропът се точи, а не тече като вода.

*Стандартните рецепти за сладко са със съотношение 1:1 (плод към захар). Но според мен резултатът при него е прекалено сладък. Достатъчно е да сложите 300 гр. захар.

Добър апетит!

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
С 30% са се увеличили пенсиите за инвалидност за година Това сочат данните на НОИ Учителка в детска градина накара дете да чисти тоалетна с голи ръце? Какво се случва в Пловдив?
Много неприятно провинение в Бургас Мъж без книжка шофира дрогиран Украинец шофира пиян из бургаски комплекс Полицията го задържа
Бургаски огнеборци с бърза намеса Изгасиха горящи дървени плоскости  Мъж от Бургас показа какво не трябва да се прави зад волана Кара мъртво пиян
Бургазлия с голям удар в "Капките" Вени е първият участник от този сезон с две победи Трагедия в Турция Загинали и ранени при катастрофа между кола и пътнически автобус
Какво време ни очаква в понеделник? Значителна облачност в България „Хлебарка“ налази ефира на БНТ и дори изпълзя на трето място в „Ново 10+2“ Песента на Диди и Мони от бургаския дует „Парадокс“ дебютира в класацията и едва не я оглави
Не му върви срещу Джокович, защото... Изпълнява бекхенд с една ръка Това са истинските причини жените да привличат емоционално недостъпни мъже Те се влюбват в партньори, които изглеждат чаровни, загадъчни и привлекателни, но с времето се оказва, че тези мъже не могат да предложат дълбока емоционална свързаност