Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Рецепта за най-вкусната крем супа от червена леща

Ключови думи: крем супа, крем супа от червена леща, флагман, червена леща, рецепта за червена леща

Лещата е едно от най-популярните бобови растения у нас и едва ли има човек, който да не го е опитвал. Твърди се, че притежава лечебни свойства и задминава другите бобови култури по полезност. В миналото лещата се е използвала при стомашни и нервни разстройства, както и при кожни заболявания.

Тя е богата на редица полезни вещества и има висока хранителна стойност. Повечето от нас похапват традиционната кафява леща, но на пазара съществуват и други разновидности. Може да избирате между жълта, розова, червена, зелена и дори черна леща. Хранителните качества на всички са сравнително еднакви. У нас освен кафява, може да срещнете и червена леща.

Червената леща идва от арабските страни и се счита за национално ястие в Индия, Китай, Турция и Русия. Тя е по-сладка от другите и е богата на протеин и желязо. Когато е сготвена, цветът й се променя към златистожълт. Тъй като е белена, червената леща е много по-лесна за готвене и се обработва по-бързо от храносмилателната система. 

Този сорт е много полезен за диабетици, тъй като регулира нивата на кръвната захар. Подходяща е за хора, които спазват диета, защото е богата на белтъчини, но пък съдържа много малко мазнини. Една чаша червена леща на ден ни осигурява 30% от дневния ни прием на фибри. В това количество се съдържат едва 340 калории. 

Едно от най-популярните ястия с червена леща е крем супата. Тя е полезна както за малки, така и за големи. Приготвя се бързо и засища за дълго време.

Как да приготвите крем супа от червена лещаНеобходими продутки:
1 ч.ч. червена леща

1 морков

1 глава лук

1/2 ч.ч. куркума

1/2 ч.л. къри

2 броя дафинов лист

1/2 кафена чаша олио

Начин на приготвяне:
Измийте моркова и го настържете, а лука нарежете на дребно. В подходяща тенджера изсипете олиото, нагорещете го и към него добавете зеленчуците. Разбъркайте добре и ги оставете да се задушат за 3-4 минути. След това добавете измитата червена леща и един литър вода.

След като заври, добавете подправките и 1/2 чаена лъжица сол. Необходими са 30 минути, за да може лещата да се свари добре. Когато сте готови, може да пасирате дафиновите листа и да ги добавите към супата. 

Към крем супата може да добавите и крутони или ситно нарязан пресен магданоз.

Източник: Tialoto.bg

1
Коментара по темата
1.
Разумна
29.08.2020 23:48:00
Добре де, като преписвате, четете ли? 1/2 ч.ч. куркума и пасирани дафинови листа ще ви нокаутират.
  Добави Коментар
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради... Алексиев има тежки проблеми с алкохола и... дрогата? Предизвикан е на бой Любовната драма за Беба може да влезе в клетката за ММА, ако зависи от Велин...
"Взриви" телевизията Димо Алексиев произнесе присъда в Игрите, деликатна подробност е, че в момента той е зад решетките Вярно ли е, че хората във връзки всъщност са по-щастливи от необвързаните? Ето какво казват експертите
„За“ и „против“ прошката след изневяра Да останеш във връзка с някого, който е изневерил, понякога може да бъде нараняващо 4-те зодии, които ще намерят нова любов Вижте кои са те 
За бургазлии това е перфектното предястие - калмари с чуден чеснов сос Това е тайната рецепта на хората от морето  Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5% Калин Джорджеску получи 22 на сто подкрепа 
7 нездравословни храни, които да избягвате Инстантни спагети са едни от тях Българските гори са едно от местата с най-голямо биоразнообразие в Европа
„Жени като Дебора Михайлова“: Урсула фон дер Лайен спомена българката на Деня срещу насилието над жени (ВИДЕО) Една на всеки три жени става жертва на насилие в някакъв момент от живота си Близо 5% от българите са пристрастени към спиртните напитки За 2024 г. страната ни се нарежда на осмо място по консумация