Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как се прави домашна лютеница?

Ключови думи: лютеница, домашна лютеница, рецепта, домати

Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст! Любовта към лютеницата е огромна и всепризната. Децата порастват с лютеница, лютеницата е спасила от гладна смърт хиляди студенти, филията с лютеница решава проблемът “какво да ям?” както на закуска, така и на обяд, а и на вечеря. Днес, всеки голям супермаркет отделя цял рафт за да подреди различните видове лютеница, но дори и най-вкусните от тях трудно биха се преборили с домашната лютеница. Да приготвиш лютеница у дома е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време. Всяка къща има своя рецепта за домашна лютеница, затова предложената рецепта не претендира, че е единствената, но пък е сполучлива, а резултатът - вкусен! Рецептата за домашна лютеница следва всички принципи - лесна и възможна за изпълнение от всеки новак в кухнята! Без двор с огнище, без голяма тава, без чушкопек! Само голяма тенджера, барбекю и желание!

Първата стъпка от рецептата за лютеница е подготовката на съставките. Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 килограма домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.

Изпечете пиперът / чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат пиперът и патладжанът характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. За да постигнете желаният аромат на изпечени на жар зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища, както са приготвени и зеленчуците за лютеницата на Супичка. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.

Идва моментът, в който трябва да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче, не всеки има възможност да запали огън в двора за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята удома. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути. Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври трябва да поврат 15 минути.

Необходими съставки:

чушка/пиперка 10 кг

патладжан 4 кг

домати 7 кг

олио 1 чаена чаша

сол 3 супени лъжици

черен пипер 1 супена лъжица

кимион 1 чаена лъжица

захар 1 чаена лъжица

Източник: Supichka

2
Коментара по темата
2.
Защо
26.08.2020 09:54:34
все по най трудния начин-барбекю, умирисване, пушеци.Може много по лесно-4кг пипер, 3кг домати, 1,5 кг моркови,1кг патладжан,2 ябълки.. Всичко се измива ,нарязва на едри парчета в суров вид, само патладжана се обелва и парчетата се поставят в солена вода за 20-30 мин да излезе горчивината. Объркват се продуктите, добавя се ч.ч олио, сол и захар на вкус. Поставя се сместта в дълбока тава, покрива се с алуминиево фолио, правят се няколко дупки и във фурната на 100 градуса за 3-4часа, от време на време се разбърква и така до желаната гъстота. Пасира се и в буркан с 5 мин стерилизация.
Запазват се всички витамини-като се ядат доматите и чушките в суров вид в салата белят ли се.Опитайте, може в по малки количества, но да се спази съотношението
1.
Защо
26.08.2020 09:54:03
все по най трудния начин-барбекю, умирисване, пушеци.Може много по лесно-4кг пипер, 3кг домати, 1,5 кг моркови,1кг патладжан,2 ябълки.. Всичко се измива ,нарязва на едри парчета в суров вид, само патладжана се обелва и парчетата се поставят в солена вода за 20-30 мин да излезе горчивината. Объркват се продуктите, добавя се ч.ч олио, сол и захар на вкус. Поставя се сместта в дълбока тава, покрива се с алуминиево фолио, правят се няколко дупки и във фурната на 100 градуса за 3-4часа, от време на време се разбърква и така до желаната гъстота. Пасира се и в буркан с 5 мин стерилизация.
Запазват се всички витамини-като се ядат доматите и чушките в суров вид в салата белят ли се.Опитайте, може в по малки количества, но да се спази съотношението
  Добави Коментар
Как "чурулика" Космоса? Това поражда много нови въпроси за физиката И в област Велико Търново обявиха грипна епидемия Мерките влизат в сила от 27 януари и ще продължат до 4 февруари
Влизат в сила новите заплати в армията Основното месечно възнаграждение е в размер на 2296 лв. Детска градина "Яна Лъскова" в Несебър вече има модерен и многофункционален физкултурен салон Новата придобивка предоставя възможности за спортни дейности и различни активности в среда, специално проектирана и изградена за безопасност на нашите най-малки жители, заяви кметът Николай Димитров
Банките вдигнаха най-любимата услуга Таксите за незабавните преводи "Blink" по мобилен номер поскъпнаха Защо няма дебели китайки: 6 трика, които спазват стриктно Веднага след ставане от сън - масаж на уши, стомах и стъпала
Лоши новини за шофьорите. С колко поскъпнаха горивата Последните 4-5 седмици цените тръгнаха по-осезаемо нагоре Известен инфлуенсър почина, докато му правят татус на гърба Той е бил поставен под анестезия, когато получил удар
Синоптик посочи на коя дата през февруари снегът се завръща Следващата седмица ще се радваме на по-високи температури, а после отново ще стане студено Удар: Закопчаха дясната ръка на петричкия Ескобар Един от най-известните дилъри на наркотици в село Тополница - Стефан Каракостов, с прякор Тефото, падна в капана, "заложен" край Кресна
Бившата му стана астроложка Есмер Омерова заяви, че се е отдала на окултни практики Бивш затворник разби стена и ошушка оборота на автомивка Престъпникът търкал наровете заради подобно провинение