Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома

Източник: Една.бг
Ключови думи: хляб с квас, флагман, рецепта за хляб с квас

Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.

От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.

Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.

Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:

Хлябът с квас се приготвя чрез ферментация вместо с готова мая. Това означава, че когато сместа от брашно и вода се остави на стайна температура за няколко дни, в процеса на ферментация естествено се появяват добри бактерии и други микроорганизми, като например лактобацили. 

По този начин се произвежда млечна киселина, която дава киселеещ, но по-плътен и по-добър вкус.

Благодарение на това съдържанието на глутен в него е по-ниско – някои микроорганизми се съдържат естествено в брашното. 

Когато се комбинира с вода и процесът на ферментация започне, добрите бактерии разграждат нишестето в пшеницата до захари, които се метаболизират от маята. Част от тези захари са храна за бактериите, като по този начин се намалява количеството им в тестото при самото ферментиране.

Както вече казахме, в хляба се съдържат полезни микроорганизми и бактерии, сред които – много пробиотични такива.

Смята се още, че хлябът с квас е подходящ за хора, които трудно толерират глутен – при ферментирането се отделят ензими, които успяват да смелят протеините (какъвто е глутенът).

Подходящ е още и за диабетици и за хора с инсулинова резистентност заради по-ниския си гликемичен индекс, особено когато се използват пълнозърнести брашна и семена при приготвянето му.

4
Коментара по темата
4.
Януари
18.08.2020 02:23:54
Нищо ново в статията, поне да беше добавил една рецепта, копирана от някъде.
3.
Весси
16.08.2020 20:51:44
В отговор на коментарите:
Рецептите за хляб с квас са много и е трудно да бъдат математически точни. Хляба по-скоро се прави с усет и доста желание за да се информирате достатъчно. Не се получава просто с една рецепта, недейте бързо да съдиите и критикувате.
Ако не можете да си представите съвременна жена да прави хляб, най-вероятно нямате достатъчно богата фантазия и опит
2.
Драган Недраганов
16.08.2020 17:07:31
Представяте ли си някоя съвременна булка да запретне ръкави и да започне да меси и да точи... По-скоро други работи ще точи и меси... :) Освен товен това не видях рецепта
1.
Георги
16.08.2020 16:10:02
Първо, няма никаква рецепта и от тъпата ви статия изобщо не разбрах как да си го направя у дома.
Второ, какво става, ако се появят лоши бактерии?
  Добави Коментар
Фон дер Лайен в шок след вандализма срещу сградата на ЕК и ЕП в София Европейската комисия остро осъжда актовете на насилие и вандализъм срещу Дома на Европа в София Любовта я съсипа Отне ми спокойствието и съня, признава Лидия
Баба ми ме научи как да направя перфектната мусака 7 важни съвета за вкусна и сочна мусака Скъпи портокали и евтини ябълки - ето какво показват числата от изминалата седмица По борсите цената на пилешкото месо се вдига с 0,8 на сто до 6,57 лева за килограм, а тази на яйцата (размер М) отстъпва с 1,3 на сто до 0,31 лева за брой на едро
Скот Бесънт: Зеленски сам предложи на САЩ да предостави дял от украинските полезни изкопаеми Според Ню Йорк таймс и украинското радио New Voice новият вариант на споразумението е с по-тежки клаузи от първоначалния В Германия разрешиха да се гласува и с карнавални костюми Успоредно с изборите за Бундестаг се провеждат и традиционните улични шествия с маскарадни дрехи
Студ и мраз ни чакат и днес въпреки слънцето Максималните температури ще са между минус 2° и 3°, в югозападните райони до 6°-7°, в София - около 2° Орбан моли любезно хранителните вериги да спрат поскъпването , ако не - ето какво следва Унгарският премиер обяви и доживотни  данъчни облекчения за майките, които имат най-малко две деца
Италианският вицепремиер агитира за крайнодесните в Германия Матео Салвини обяви, че подкрепя думите на Мъск 17-годишната Мира Андреева шокира всички в Дубай Рускинята победи на финала датчанката Клара Таусон
Частични местни избори на няколко места в страната Гласуват в Благоевград, Пазарджик, Плевен и Шумен Великобритания налага нови сериозни санкции на Русия Лондон вече е санкционирал над 1900 физически лица и компании