Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома

Източник: Една.бг
Ключови думи: хляб с квас, флагман, рецепта за хляб с квас

Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.

От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.

Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.

Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:

Хлябът с квас се приготвя чрез ферментация вместо с готова мая. Това означава, че когато сместа от брашно и вода се остави на стайна температура за няколко дни, в процеса на ферментация естествено се появяват добри бактерии и други микроорганизми, като например лактобацили. 

По този начин се произвежда млечна киселина, която дава киселеещ, но по-плътен и по-добър вкус.

Благодарение на това съдържанието на глутен в него е по-ниско – някои микроорганизми се съдържат естествено в брашното. 

Когато се комбинира с вода и процесът на ферментация започне, добрите бактерии разграждат нишестето в пшеницата до захари, които се метаболизират от маята. Част от тези захари са храна за бактериите, като по този начин се намалява количеството им в тестото при самото ферментиране.

Както вече казахме, в хляба се съдържат полезни микроорганизми и бактерии, сред които – много пробиотични такива.

Смята се още, че хлябът с квас е подходящ за хора, които трудно толерират глутен – при ферментирането се отделят ензими, които успяват да смелят протеините (какъвто е глутенът).

Подходящ е още и за диабетици и за хора с инсулинова резистентност заради по-ниския си гликемичен индекс, особено когато се използват пълнозърнести брашна и семена при приготвянето му.

4
Коментара по темата
4.
Януари
18.08.2020 02:23:54
Нищо ново в статията, поне да беше добавил една рецепта, копирана от някъде.
3.
Весси
16.08.2020 20:51:44
В отговор на коментарите:
Рецептите за хляб с квас са много и е трудно да бъдат математически точни. Хляба по-скоро се прави с усет и доста желание за да се информирате достатъчно. Не се получава просто с една рецепта, недейте бързо да съдиите и критикувате.
Ако не можете да си представите съвременна жена да прави хляб, най-вероятно нямате достатъчно богата фантазия и опит
2.
Драган Недраганов
16.08.2020 17:07:31
Представяте ли си някоя съвременна булка да запретне ръкави и да започне да меси и да точи... По-скоро други работи ще точи и меси... :) Освен товен това не видях рецепта
1.
Георги
16.08.2020 16:10:02
Първо, няма никаква рецепта и от тъпата ви статия изобщо не разбрах как да си го направя у дома.
Второ, какво става, ако се появят лоши бактерии?
  Добави Коментар
Отвориха кина за голи Всички зрители били задължени да поставят кърпа под задните си части Бургаски ученици показват в изложба връзката между Българи и Италия С нея ще отбележим 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави
Училища в САЩ минаха на 4-дневна учебна седмица Основната причина за преминаването към четиридневна учебна седмица е остър недостиг на квалифицирани учители, особено в областта на математиката, науката и техническите дисциплини Отец Ромил разкри за жеста на бургаски депутат към църквата "Св. Димитър" Севим Али, който по вероизповедание е мюсюлманин, е поръчал, платил и дарил проскинитарии за уникалната икона
Дъщерята на президента страдала от булимия Дарина, която е гостуваща актриса в най-големия български театър в две постановки, от години имала сериозен проблем с килограмите Направиха фурор с филма за Гунди, но сега ги отрязаха за лента за Емил Димитров Въпреки че историята му заслужава да бъде разказана и видяна, те отново срещат пречки
След Нова година ще поскъпне смяната на лична карта От 18 ще скочи на 30 лева  Ако сте от тези четири зодии, има добра новина за Вас Ще започнете ударно годината 
Заповядайте на празнични трапези в деня на Рождество Христово На Коледа от 10 до 12 часа виенското колело на центъра ще работи безплатно за всички Готви се да влиза в политиката Един ден и това ще стане, обяви Краля на фолка
Това е новата звездна двойка Днес завесата беше изцяло открехната, след като двойката качи снимка, на която ясно можем да забележим годежния пръстен на ръката на Болтър Арест след тик-ток заплаха Задържаха мъж, заплашил, че ще извърши атентат на коледен базар