За какво е полезна комбинацията от зехтин и лимон
За какво се сещате, когато чуете зехтин и лимон? За дресинг, марината. Вкусна комбинация, която има и редица ползи за здравето. Най-напред, тези суперхрани ни осигуряват витамини Е, К, магнезий, флавоноиди, омега-6 мастни киселини и други. Комбинацията от зехтин и мед може да се консумира самостоятелно (1 ч.л. зехтин с няколко капки лимонов сок) или да овкусяваме салатите си с нея, пише az-jenata.bg.
Според изследвания, редовната ѝ консумация намалява риска от рак, болестта на Алцхаймер, укрепва кожата, косата и ноктите. За какво още е полезна?
Понижава холестерола
Зехтинът съдържа мононенаситени мастни киселини, които са здравословни. Мононенаситените мастни киселини понижават нивото на „лошия“ холестерол и повишават тези на „добрия“ холестерол. Това от своя страна намалява риска от сърдечни заболявания, тъй като високият холестерол е рисков фактор за образуване на плаки в артериите, които могат да доведат до инфаркт и инсулт.
Лимоните като добър източник на витамин С, фибри и растителни съединения, също намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт, като понижават холестерола.
Полезни за стомаха
Още една причина да не пропускате комбинацията от зехтин и пресен лимонов сок е полезността ѝ за стомаха. Лимоните съдържат антимикробни и антибактериални съединения, които са ефективни за облекчаването на множество проблеми, свързани със стомаха – като лошо храносмилане, стомашни киселини, стомашни болки и спазми. В допълнение, тези плодове помагат за успокояване на храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема. От друга страна, зехтинът има способността да елиминира вредни бактерии като Helicobacter pylori, които причиняват язви и рак на стомаха.
Помагат в отслабването
Ако искате да подобрите метаболизма си, вашата комбинация е чаена лъжичка зехтин и лимонов сок. Според изследвания, лимоните съдържат растителни съединения, които подпомагат отслабването. А за зехтина не бива да забравяме, че той е част от средиземноморската диета, която има благоприятен ефект върху телесното тегло.
Понижават риска от образуване на камъни в жлъчката и бъбреците
Консумацията на зехтин намалява рисковете от образуване на жлъчни камъни. Според изследвания, това се дължи на мононенаситените мастни киселини в зехтина. Лимоните пък са известни с това, че намаляват риска от камъни в бъбреците, благодарение на съдържанието на лимонена киселина.
Помагат при ревматоиден артрит
Комбинацията от зехтин и лимонов сок има силни противовъзпалителни свойства, което я прави подходяща за хората, страдащи от ревматоиден артрит. Зехтинът съдържа олеинова киселина, която понижава възпалителните маркери като С-реактивен протеин. Но лимоните също имат противовъзпалително действие.