Рецепта за най-вкусната закуска - Пироги
Пироги, известни още като varenyky, са пълнени кнедли, приготвени чрез увиване на безквасно тесто около чубрица или сладък пълнеж и готвене във вряща вода или пържене на тиган.
Типичните пълнежи включват картофи, кисело зеле, смляно месо, сирене, извара (кашкавал), гъби и плодове. Кнедли могат да бъдат сервирани с топинг, като разтопено масло, заквасена сметана, пържен лук, свинска кора или сметанов сос, наречен мазнина от шмаунт.
Рецептата за направата им е много лесна и всеки от нас може да я направи вкъщи.
Как да приготвим пироги
Необходими продукти:
2 картофа
1/2 ч.ч. настъргано сирене
1 връзка див лук
2 скилидки чесън
Черен пипер
Морска сол
2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч. масло
2 глави лук
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1 връзка накълцан магданоз
Червен пипер
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги сварете за около 25 минути. След това ги прецедете, намачкайте ги на пюре и ги оставете да изстинат. Настърганото сирене смесете с нарязания див лук и чесъна и овкусете със сол и пипер. От тази смес оформете 24 топчета с големината на орех и ги сложете в хладилника, за да се охладят.
Смесете брашното и солта. Към тях добавете разбитите яйца, заквасената сметана и половината от маслото. Замесете гладко тесто, което увийте във фолио и го оставете да втаса за 1 час. Когато е готово, го разточете и с помощта на чаша изрежете кръгчета. Във всяко от тях сложете от охладените топчета и притиснете краищата на тестото, за да се оформи джобче. За да прилепнат по-добре, може да ги намокрите.
Пуснете пирогите във вряща подсолена вода и ги пържете за около 7-8 минути. Когато са готови, те ще изплуват на повърхността. След като ги извадите, веднага трябва да ги пуснете в студена вода.
В останалото масло сотирайте лука, кимиона и индийското орехче и подправете със сол и черен пипер. Усилете котлона и добавете пирогите, които сте оставили да се отцеждат. Запържете ги за около 3 минути.
Източник: Tialoto.bg