Направете си класическа руска салата "Винегрет", много е вкусна
Истински представител на руската кухня, рецептата за салата Винегрет не е рецепта за салата със свежи зеленчуци. Руските рецепти са с плътен вкус, силни съставки и често съдържат майонеза и сметана. Салатата Винегрет е истинска руска класика и в духа на руската кухня е засищаща и представлява перфектното мезе. Богата като вкус, съставки и цветове, салатата Винегрет е истинско удоволствие и наслада за всички сетива, добро предложение, както за всяка празнична трапеза, така и за вкусна вечеря през седмицата.
1. Първата стъпка от рецептата за салата Винегрет е сваряването на картофите, червеното цвекло и морковите. Всички те трябва да са почистени, измити и добре сварени, като имайте предвид, че червеното цвекло се нуждае от повече време за варене. Сварените картофи и червено цвекло обелвате и нарязвате на едри кубчета, добавяте към тях и нарязаните на колелца моркови и ги изсипвате в голяма купа.
2. Докато варите зеленчуците, нарязвате на кубчета киселите краставички, а лукът нарязвате на ситно. Добавяте ги в купата към другите нарязани продукти, добавяте и сварения грах, като ако ползвате грах от консерва предварително го отцеждате добре от водата. Овкусявате салатата Винегрет с черния пипер, 1 чаена лъжица сол, оцета и олиото и разбърквате добре.
Ето какви продукти са ви необходими:
- картофи 3 броя
- червено цвекло 1 брой
- моркови 3 броя
- кисели краставички 4 броя
- грах 200 грама
- сварен лук 1 брой
- олио 4 супени лъжици
- оцет 1 супена лъжица
- черен пипер 1/3 чаена лъжица
Източник: Supichka.bg
Това е салата правена от французи в матушката , както и онази която погрешно наричаме руска.
Винегрет е от фр. Vinaigre (оцет), а онази другата е Оливие на името на френския готвач.
И да , и двете ги правят основно през есента - зимата.
Иначе, и двете салати са супер, говоря за читави рецепти.
Препоръчвам с водка.