Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим песто от босилек

Ключови думи: песто от босилек, рецепта за песто, флагман

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.

Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.

В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.

Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.

Ето как да приготвите песто от босилек:
Необходими продукти:
75 грама босилек

50 грама кедрови ядки

2 скилидки чесън

2 с.л. пармезан

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
В хаванче счукайте босилека, кедровите ядки, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Трябва да се получи гъста каша от босилек. Ако нямате хаванче, може да пасирате съставките. Към получената смес добавете пармезана и разбъркайте добре. Накрая се добавя зехтинът при непрекъснато бъркане.

Сосът песто може да бъде използван веднага, ако имате сварена паста или готова салата капрезе. Ако пък искате да го съхраните за по-дълго време, го напълнете в бурканчета и го оставете в хладилника.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Треньорите тъпчат мъфини пред участниците в „Живот на кантар“ Фитнес гуруто на синия отбор Ванко и на червения Рори погълнаха няколко кексчета, покрити с шоколадов и плодов крем, а водещата Нанси Карабойчева описа всяка тяхна хапка Книгата на ик.д-р Стелиян Кунев „Чудото на село Зидарово“ ни води по благодатния път на вярата като я укрепва Трудът е издаден с благословението на Сливенският митрополит Арсений
Натрупа 200 милиона, но кара децата си на труд Трябва да имат респект към парите, казва певецът Всички допускат тази грешка в автомивките на самообслужване Когато използвате уред за почистване под високо налягане, не приближавайте дюзата твърде близо до каросерията - това може да повреди боята
Не споделяйте нищо с тези зодии, те са най-големите клюкари Те ще издадат тайните ви секунда, след като сме им ги доверили, предупреждават астролозите Терористът от Лион, ранил 15 невинни - не съжалявам за нищо! Той е действал хладнокръвно с цел да убива и всява ужас, установи разследването
Почина легендарен футболист Хорхе Булано издъхна едва на 47 години Айфоните поскъпват, подгответе поне 6 хил. лева за новия модел Дори при запазване на сглобяването в Китай, се очаква поскъпване от поне 40%, а някои анализи предвиждат ръст до 43% в зависимост от крайния модел
Няма да повярвате защо винаги държа тебешир в гардероба Чудно средство, казвам го на всички! Милиардер сравни митата на Тръмп с ядрена война Милардери алармират, че новата тарифна политика на US-президентя може да нанесе трайни щети на икономиката и глобалния имидж на САЩ
Даниил Медведев - тенис шампионът, който е трябвало да се роди французин За перфектните мраморни яйца за Великден не ми трябват нито боя, нито оцет Ще ви покажем как да си направите най-красивите Мраморни яйца, без да използвате бои, фолио или други купешки „техники“