Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да приготвим песто от босилек

Ключови думи: песто от босилек, рецепта за песто, флагман

Босилекът е известен още и като царска билка. Той притежава невероятен аромат и съдържа в себе си етерично масло, гликозиди, танини, органични киселини и минерални соли. Във времето на Римската империя, стръкът босилек се приемал за знак за изразяване на любов. В Мексико пък се смята, че ако носиш стръкче от билката в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек винаги ще ти бъде верен.

Освен че с босилека са свързани много легенди, той е известен и със своите лечебни свойства. Билката има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се при инфекциозно-възпалителни процеси на дихателните пътища, при умора и депресия.

Трябва да запомните, че приемът му в големи дози е токсичен.

В кулинарията босилекът се използва най-често в италианската кухня като добавка към спагети, макарони и пица. Най-известното му приложение обаче си остава прочутият италиански сос песто. Той е универсален и се използва за овкусяване на салати и паста. Постепенно от Италия пестото се пренесе в целия свят и стана много популярно и у нас.

Въпреки че има много голям избор от соса в хранителните вериги, домашният сос винаги е по-добър. Тъй като сега пресен босилек има навсякъде, съвсем спокойно може да си приготвите едно песто у дома и да се почувствате сякаш сте в Италия.

Ето как да приготвите песто от босилек:
Необходими продукти:
75 грама босилек

50 грама кедрови ядки

2 скилидки чесън

2 с.л. пармезан

4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:
В хаванче счукайте босилека, кедровите ядки, чесъна и 1/2 ч.л. сол. Трябва да се получи гъста каша от босилек. Ако нямате хаванче, може да пасирате съставките. Към получената смес добавете пармезана и разбъркайте добре. Накрая се добавя зехтинът при непрекъснато бъркане.

Сосът песто може да бъде използван веднага, ако имате сварена паста или готова салата капрезе. Ако пък искате да го съхраните за по-дълго време, го напълнете в бурканчета и го оставете в хладилника.

Източник: Tialoto.bg

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Не се предават Залия и Деян са доста симпатична двойка Подпали мрежата (СНИМКА 18+) Дени от Игрите се показа без горнище
82-годишен шофьор прегази дете Малкият пешеходец е в болница с опасност за живота Самоуби се голяма звезда Екипът на "Спасители на плажа" потъна в траур
Бургазлия му донесе късмет Кейн получи подарък от България и попиля защитата на Байер Зеленски отмени пресконференция Приключиха разговорите между украинския президент и европейски лидери в Брюксел
Почина много уважаван управленец Отиде си Димитър Тосев Арина Сабаленка сподели: Григор Димитров е... Българинът получи комплимент
Отиде си знаменит тенисист Почина един от най-класните в играта Джейми Оливър сподели рецептата си за неустоими печени картофи За по-малко от два часа и шепа елементарни продукти може да си приготвите ястието, което определено ще се хареса на всички
След всяко пране усуквам една кърпа и я слагам в пералнята - златно правило, което наследих от мама Благодарение на такава проста грижа, дрехите винаги ще бъдат чисти, а пералнята ще издържи много години Министерството на енергетиката и БЕХ ЕАД предупреждават за невярна информация относно инвестиции Разпространените в мрежата публикации целят да създадат погрешни очаквания за потенциални печалби чрез инвестиции в акции на дружеството