Семейство с 4 деца се натрови с гъби
Семейство с четири малки деца се навечеря с отровни гъби и се озова в болницата. Случката се разигра в павликенското с. Мусина в неделя, предаде „Борба”.Още вечерта 30-годишният татко, 26-годишната майка и четиримата им наследници – на 2, 3, 5 и 7 години, са започнали да повръщат и настъпило втрисане. Веднага са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където здравните специалисти установили, че става дума за интоксикация.
Гъбите набрал таткото, който работи на асфалтовата база в село Русаля. Дал ги на майката, а тя ги изпържила за вечеря. Скоро след това настъпило влошаване на състоянието на цялата фамилия. Медиците заключили, че отравянето е с благоприятен ход и протича като гастроентерит.
Най-много от мицелните хапнал бащата, който е лекуван амбулаторно и не се наложило да бъде хоспитализиран. Четирите деца обаче са приети в педиатричното отделение на търновската болница и са там заедно с майка им. Приложени са им интравенозни вливания с електролити и медикаменти, които щадят лигавицата на стомаха. Направени са и промивки с медицински въглен. Резултатите от последните им изследвания са добри и показват, че приложената терапия е дала отличен резултат. Няма опасност за живота им и в сряда предстои да бъдат изписани от стационара.
Лекарите смятат, че фамилията извадила късмет, защото навреме посетила лекар. Освен това консумираните гъби не били толкова силно токсични, тъй като има такива мицелни, срещу които не съществува антидот и водят до фатален край. Лекарите съветват родителите да не хранят децата си с гъби преди навършване на поне 5-годишна възраст.
Препоръчват още да не се берат и консумират диворастящи мицелни, ако не може да се разпознае видът им. Дори ядливите могат да пратят човек в болница, ако са пораснали в замърсен район или край шосе, тъй като притежават свойството да поемат всички отрови в почвата. Тогава никаква термична обработка не е в състояние да очисти вредните вещества в тях и те попадат директно в организма.
Някои видове пък са смъртоносни, когато са консумирани в комбинация с алкохол. Отравяне може да се получи и при похапване на ястие с култивирани гъби, което престои в хладилника и след това бъде претоплено в микровълнова фурна.
Трябва да се внимава и за това откъде се купуват гъбите. Бумът на гъби в последните седмици в региона доведе до образуването на импровизирани крайпътни пазари, на които гъбари пробват да реализират стоката си на по-високи цени от тези в изкупвателните пунктове.
Симптомите за отравяне са дискомфорт в стомашно-чревния тракт, диария и повръщане. Гъбите обаче са ценна храна, ако са набрани в екологично чист район. Те са източник на протеини и по хранителна стойност могат да се сравнят със зеленчуците и с някои плодове, а в изсушен вид – с месото и картофите. Същевременно са богати на витамините – А, В1, В2, С, D и други.
Добави Коментар