Как точно трябва да работят заведенията и ресторантите заради коронавируса
Собственици на ресторанти и заведения в Бургас и региона все още нямат яснота какви точно са мерките, които трябва да спазват при работа с клиенти. Тук съвсем не става въпрос за единични случаи, при които някой е „забравил“ да прочете указанията от РЗИ, а за повсевместен проблем в целия град и дори региона, сигнализираха от бранша на Флагман.БГ.
Проблемът е основно, че без ясни и точни правила, които да се спазват, всеки един от собствениците стават потенциален нарушител, без да знае, че нарушава определени мерки.
Действително, последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев са трудни за разбиране и изискват изясняване. Всъщност това е така още от самото начало на извънредното положение, когато нови указания от министъра излизаха през буквално няколко дни, а някои от тях дори си противоречаха една на друга, без да се прекратява действието на предходната.
Флагман.БГ се свърза с директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров за коментар по темата. Той обясни, че собствениците на заведения и ресторанти многократно били предупреждавани и информирани какви точно са правилата. Въпреки това обаче по-голямата част от тях все още са в недедение.
Ето какви са основните мерки на този етап, поне до 15 юни:
Съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заведенията могат да отворят на открито и закрито. Това е ясно за всички, но неясно остава дали трябва задължително да се спазват мерките за социална дистанция и масите и местата за сядане да бъдат поставяни с 1.5 м отстояние едно от друго. Според д-р Паздеров заведенията могат да използват до 50% от капацитета си на закрито, което е с 20% повече от първоначално обявената със заповед бройка.
Задължителни за персонала и препоръчителни за клиентите остават маските. Същото е и с дезинфекцията. Неизвестно към този момент е дали между масите на открито също трябва да има отстояние от 1.5 метра, или тази мярка също е отпаднала. Всъщност това е много по-важно, тъй като с настъпването на лятото в Бургас и региона идват все по-големи компании туристи, които, разбираемо, искат да седят на една маса, а не да са разделени между 2 или 3.
Остават препоръките за спазване на лична хигиена – не само за персонала на обектите, но и за самите клиенти, на които трябва да е осигурен дезинфектант, както и сапун за миене на ръцете.
Флагман.БГ обаче уточнява, че изнесената информация подлежи на промяна във всеки един момент, тъй като, както писахме, ситуацията е изключително динамична и обвързана с текущата епидемиологична обстановка в страната.
Въпреки това, в сегашния си вид, мерките и задълженията подозрително много напомнят на един момент преди десетина години, когато на собствениците бе заявено, че за да се пуши в заведенията, трябва да има обособено място и мнозина преустроиха обектите си, съгласно заповедите от правителството. Буквално няколко месеца по-късно тази заповед бе преработена така, че същите преустройки стават безсмислени, защото тютюнопушенето на закрито стана окончателно забранено.
Например не е ясно дистанцията от 1,5 м как трябва да се измерва - когато клиентите са издърпали столовете и седят на тях или когато столовете са бутнати под масите. Разумен е първия вариант, защото разстоянието мужду ХОРАТА трябва да е поне 1,5 м, а не между столовете. Но никой не е уточнил това и всеки си го разбира, както му уйдисва.
Никой не казва и дали "пенсионерското" време за пазаруване продължава да е в сила или не.
Изобщо правилата, доколкото ги има са общи, неясни и нещо като "врата у поле". Това на мързел ли се дължи или на некадърност не знам. А може би - и на двете!