Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как точно трябва да работят заведенията и ресторантите заради коронавируса

Собствениците на въпросните обекти продължават да са в неведение какви точно са правилата, които трябват да се спазват
Ключови думи: бургас, заведения, мерки, правила, новини

Собственици на ресторанти и заведения в Бургас и региона все още нямат яснота какви точно са мерките, които трябва да спазват при работа с клиенти. Тук съвсем не става въпрос за единични случаи, при които някой е „забравил“ да прочете указанията от РЗИ, а за повсевместен проблем в целия град и дори региона, сигнализираха от бранша на Флагман.БГ.

Проблемът е основно, че без ясни и точни правила, които да се спазват, всеки един от собствениците стават потенциален нарушител, без да знае, че нарушава определени мерки.

Действително, последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев са трудни за разбиране и изискват изясняване. Всъщност това е така още от самото начало на извънредното положение, когато нови указания от министъра излизаха през буквално няколко дни, а някои от тях дори си противоречаха една на друга, без да се прекратява действието на предходната.

Флагман.БГ се свърза с директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров за коментар по темата. Той обясни, че собствениците на заведения и ресторанти многократно били предупреждавани и информирани какви точно са правилата. Въпреки това обаче по-голямата част от тях все още са в недедение.

Ето какви са основните мерки на този етап, поне до 15 юни:

Съгласно последната заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заведенията могат да отворят на открито и закрито. Това е ясно за всички, но неясно остава дали трябва задължително да се спазват мерките за социална дистанция и масите и местата за сядане да бъдат поставяни с 1.5 м отстояние едно от друго. Според д-р Паздеров заведенията могат да използват до 50% от капацитета си на закрито, което е с 20% повече от първоначално обявената със заповед бройка.

Задължителни за персонала и препоръчителни за клиентите остават маските. Същото е и с дезинфекцията. Неизвестно към този момент е дали между масите на открито също трябва да има отстояние от 1.5 метра, или тази мярка също е отпаднала. Всъщност това е много по-важно, тъй като с настъпването на лятото в Бургас и региона идват все по-големи компании туристи, които, разбираемо, искат да седят на една маса, а не да са разделени между 2 или 3. 

Остават препоръките за спазване на лична хигиена – не само за персонала на обектите, но и за самите клиенти, на които трябва да е осигурен дезинфектант, както и сапун за миене на ръцете. 

Флагман.БГ обаче уточнява, че изнесената информация подлежи на промяна във всеки един момент, тъй като, както писахме, ситуацията е изключително динамична и обвързана с текущата епидемиологична обстановка в страната.

Въпреки това, в сегашния си вид, мерките и задълженията подозрително много напомнят на един момент преди десетина години, когато на собствениците бе заявено, че за да се пуши в заведенията, трябва да има обособено място и мнозина преустроиха обектите си, съгласно заповедите от правителството. Буквално няколко месеца по-късно тази заповед бе преработена така, че същите преустройки стават безсмислени, защото тютюнопушенето на закрито стана окончателно забранено.
 

10
Коментара по темата
10.
Дръменбейс
22.06.2020 23:38:25
То няааа кеш така или иначе ко ма ебе за вес няма къде да си харчите парите туч
9.
Чумата
14.06.2020 13:37:47
Абе кво толкова ще се мреееее важно е да сте нахранени и наебани и надрусани нали така искате ми ето готово ................
8.
До 7
14.06.2020 12:06:59
Нищо не си разбрал и не пише това.Разположението на масите трябва да е такова че между местата на различните маси трябва да има 1.5.метра.Никъде не пише разстояние.
7.
До 5
14.06.2020 10:47:17
Точно и ясно е записано....разтоянието между МАСИТЕ не трябва да е по-малко от 1.5м.
6.
Бар Гъзар
14.06.2020 08:06:38
Такова кесене на барчета, кафенета и ресторанти, каквото беше преди няма да го има. Няма никакво значение какво ще пише в заповедта на министъра, ако си читав мениджър и държиш на своите клиенти сам ще вземеш два пъти повече мерки срещу вируса от тези, които ще изиска Министерството. Ако не можете да гарантирате качество и хигиена, работа няма да има. Сервитьорката забравила маската в тоалетната, защото пушила...
5.
Пак безхаберие
14.06.2020 00:11:47
Наистина трябва да има ясни, точни и подробни правила. Но някой трябва да се потруди да помисли над тях и да ги формулира разумно. Някой, който разбира от ресторантьорство поне малко.
Например не е ясно дистанцията от 1,5 м как трябва да се измерва - когато клиентите са издърпали столовете и седят на тях или когато столовете са бутнати под масите. Разумен е първия вариант, защото разстоянието мужду ХОРАТА трябва да е поне 1,5 м, а не между столовете. Но никой не е уточнил това и всеки си го разбира, както му уйдисва.
Никой не казва и дали "пенсионерското" време за пазаруване продължава да е в сила или не.
Изобщо правилата, доколкото ги има са общи, неясни и нещо като "врата у поле". Това на мързел ли се дължи или на некадърност не знам. А може би - и на двете!
4.
Завалията
13.06.2020 23:14:16
Ресторантите трябва дяча бъдат затворени незабавно. Надули са цените зверски, качеството е под всякаква критика, бланширани картофи повсеместно, доматите от най-евтината жмел, сервитьорките троснати и си чоплят телефоните, за капак ходят без маски, не се дезинфекцират и масите са нагъчкани. Ще търсят клиенти със свещ клед 3-5 месеца изродите!
3.
+359888758498
13.06.2020 22:50:26
Днес нашият велик вожд има рожден ден, нека го поздравим подобаващо.
2.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
13.06.2020 22:33:17
всеки да си носи кръста
1.
Da
13.06.2020 22:10:39
Проблема е че и те не знаят.Звънях в министерството на туризма да попитам две жени ми казаха коренно различни неща.Общо взето излезе че всеки може да си го тълкува както си иска.Едната ми каза че зависи от това кой проверява смееееех.
  Добави Коментар
БАБХ: Има фалшив зехтин по българските магазини Към този момент гръцките компетентни власти не са отбелязали България като страна, която е канал за разпространение на фалшив зехтин Най-честите езикови бариери в комуникацията между пациенти и медицински персонал бяха дискутирани в Бургаския държавен университет Проектът се осъществява от Департамента по езиково и подготвително обучение, като главна роля в него заема доц. д-р Милен Тодоров, който е и ръководител на департамента
Остана без виза заради секс маратони Бони Блу искаше да организира оргия с абитуриенти, на властите я порязаха Дружба между ЦСКА и Манчестър Сити "Армейците" с важен гост
Плюеха клиенти и пребиха сервитьор, но сега… Тримата арестувани могат да получат до 2 години затвор Издаде как се е простила с девствеността си Шер с интимна изповед
Слънцето вече го няма, чакайте го през януари! Полярната нощ настъпи в Тромсьо, а как ли се чувстват хората там? Гаджето на Гого проговори По време на последния лайф бе намекнато за любовни трепети между Ванеса и бизнесмена
Трагедия! Внезапно почина знакова личност И известен почитател на "сините" Не изхвърляйте сока от киселите краставички Има много живот в него
Съдът разреши издаване на Европейска заповед за арест на Стоян Мавродиев Според него има голяма вероятност подсъдимият да се укрие Алея на народните будители е създадена в несебърското училище Идеята е на преподавателите от образователното заведение