Как да си направите най-вкусните сосове за печен чипс от тиквички
Пържените тиквички са едно от любимите ни ястия, но нашият печен вариант, освен вкусен е и доста по-здравословен. А различните сосове, които ви предлагаме ще направят хрупкавото удоволствие още по-голямо.
Необходими продукти:
- 2-3 тиквички
- 5-6 с.л. зехтин за готвене
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете и нарежете тиквичките на много тънки филийки. Най-добре това ще стане с подходящо ренде. Подсушете добре, като ги подредите върху кухненска хартия или чиста кърпа, покрийте с друга отгоре и притиснете леко. Така ще се изпекат по-бързо.
2. Покрийте тава с хартия за печене и подредете отгоре тиквичките една до друга, като внимавате да не се застъпват.
3. С помощта на четка намажете с мазнина всяка филийка. Ако нямате четка, внимателно ги поръсете със зехтина. Подправете със сол.
4. Загрейте фурната на 220 градуса и печете около час и половина или докато станат златисти и хрупкави. Извадете и охладете.
Сос – 1:
1 кофичка кисело мляко (с висок процент масленост), 1 вр. пресен копър, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л. майонеза, 2 твърдо сварени яйца, сол на вкус.
Разбъркайте добре млякото с майонезата, добавете натрошените яйца, нарязания на ситно копър, пресования чесън и подправете със сол на вкус.
Сос – 2:
1 кофичка кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка копър, 100-тина гр. смлени орехи, натрошено сирене или извара, 1-2 с.л. зехтин
Разбъркват се добре млякото и зехтина. Към тях се добавят орехите, сиренето, чесъна и копъра, нарязан на ситно.
Сос – 3:
1 гл. лук, 4-5 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин за готвене или олио, 1 с.л. брашно, 5-6 домата (може и консерва), сол, пипер и магданоз на вкус.
Загрейте мазнината и задушете нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавете брашното и запържете до златисто. Добавете доматите, обелени, нарязани на малки кубчета или ако предпочитате настъргани. Подправете на вкус със солта и пипера и оставете да ври на тих огън, докато се сгъсти. Поръсете със ситно нарязания магданоз.