Как да приготвите ликьор от зелени орехчета
Освен че се използва като дървен материал, орехът притежава и доста полезни свойства за организма. Неговата ядка е богата на белтъчини, мазнини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от B-групата и цяла гама от микроелементи. И докато орехите са подходящ десерт след вечеря, то днес ще обърнем внимание на един специален –вид зелените малки орехчета.
Те никак не са за подценяване и не трябва да се забравят, особено през зимните месеци. Зелените орехчета са богати на витамин C, чието количество надвишава 50 пъти това в цитрусовите плодове. Те се използват за направата на ликьор, който помага за лечение и превенция на редица заболявания. Той помага на по-добрата обмяна на веществата и за детоксикация на организма.
Ликьорът от зелени орехчета ще ви помогне и при болки в гърлото, както и при първи симптоми на грип. Според много хора, тази напитка е задължителна във всеки дом. Рецептата, от друга страна, е толкова лесна, че ще ви се иска още сега да си я направите.
Ето как да си приготвите ликьор от зелени орехчета
Необходими продукти:
40 малки орехчета
1 л ракия
Мед или захар
Начин на приготвяне
Вземете празна 5-литрова бутилка и сложете вътре орехчета. Всичките зелени орехчета се заливат с цялото количество ракия. Оставят се на тъмно 40 дни, като периодично се разбъркват. След това течността се отделя от орехчетата (прецежда се). Измерва се количеството на отделената смес и към нея се прибавя равно количество захар или мед. Например, ако е 1 л течност, се прибавя 1 кг захар или 1 кг мед. Така приготвената смес се разбърква до разтварянето на подсладителя и се консумира по 1-2 глътки при болки в гърлото или кашлица.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар