Как да си направите най-вкусната яхния
Вероятно си спомняте хубавата яхния с патладжан от детството? Кулинарен спец до когото се допита Флагман.бг даде точната рецепта, за да приготвите това невероятно ястие, което гали небцето. Необходими са ви ограничен брой продукти, а яхнията се готви изключително лесно.
Продуктите:
4 патладжана
2 глави лук 600 г домати
6 скилидки чесън
1 с. л. сушена червена чушка
1/2 връзка магданоз сокът от
1 лимон 80 мл зехтин сол и черен пипер на вкус
Патладжаните се нярязват на едри кубчета, посоляват се и се оставят за 30 минути, за да се отдели горчивият сок. Изплакват се и се подсушават.
Доматите се пускат закратко във вряща вода, изваждат се, шокират се в студена, обелват се и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва наситно, а чесънът – наедро.
Лукът и чесънът се запържват в зехтина. Добавят се патладжаните и се запържват до златисто (ако е необходимо, това се прави на два пъти, за да не се сварят).
Зеленчуците се прехвърлят в тава, прибавят се доматите, наситнената сушена чушка, сокът от лимона, нарязаният магданоз, сол, черен пипер и се долива малко зехтин. Пече се в згрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 30 минути.
Добави Коментар