По-добро от мусаката! Вижте как да си приготвите сочни картофки на фурна
Необходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи, нарязани на фини кръгчета
- 100 мл бяло вино
- 500 мл пилешки бульон
- 5 стръка розмарин
- 2 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязан на фини полумесеци
- 50 г масло
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- Виното и бульонът се смесват, слагат се на силен огън да заврат и се оставят да врат, докато се редуцират с една трета. Слагат се стръковете розмарин, оставят се да постоят 20 мин. и се изваждат.
- Зехтинът се сгорещява и в него се слага лукът. Разбърква се на умерен огън 15 мин., докато омекне много добре.
- Дъното на тавичка се намазва с масло и отгоре се подреждат ред картофи, слага се ред лук, поръсва се със сол и пипер и така се правят няколко слоя, докато свършат продуктите. Завършва се с картофи и бучици масло.
- Заливат се с редуцирания бульон, покриват се с лист хартия за печене и се пекат 50 мин. в загрята фурна на 170° С. Намазват се с четка с масло и се запичат под загрят грил още 10 – 15 мин., докато се зачервят приятно.
Подходящи типове вина
Бяло Бордо
Източник: menumag.bg
Добави Коментар