Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Незабавно спрете да купувате тези неща от супермаркета

Ключови думи: храна, супермаркет, натурални продукти

Всеки от нас се опитва да купуваме здравословни и натурални продукти за себе си и близките си. Въпреки това, често не осъзнаваме колко вреда се крие в някои от тях.

Понякога опасността се крие в различни добавки, консерванти или дори тежки метали, които в крайна сметка могат да се натрупат в тялото и да съсипят здравето ни. Красивата опаковка и добрият маркетинг могат да ни убедят да купим някои продукти. Много готови продукти или удобни храни улесняват живота, но на каква цена? Вижте какво е по-добре да спрете да взимате, когато пазарувате в супермаркети.

1. Сушени кайсии

Мнозина смятат сушените кайсии за полезна закуска или я използват при готвене. Повечето от сушените кайсии, които се продават в супермаркетите, съдържат сулфити - производни на серен диоксид, които се използват като консервант и антисептик. Те се добавят, за да удължат срока на годност и да убият бактериите от плодовете. Тъй като също така помагат за запазване на цвета, често се използват при производството на светли цветни сушени плодове като сушени кайсии, стафиди, манго, ананас и т.н. Сулфитите могат да провокират тежки алергии и бронхоспазми при астматици, а в някои случаи хората, които не се считат за чувствителни, също могат да изпитат подобни странични ефекти.

2. Продукти с плодови аромати

Много хора знаят за полезните свойства на плодовете, като боровинките, но когато избирате продукти, най-добре е да изберете истински плодове, а не имитация. Кифлите, разтворимите зърнени храни, бонбоните и сосовете с аромат на плодове всъщност не съдържат нито едно зрънце/парче от тях. По-добре е да купувате натурални плодове и да добавяте към зърнени храни, за да получите истински витамини и антиоксиданти.

3. Чай в бутилка

Ако смятате, че такъв чай ​​е нискокалоричен и здравословен, бързаме да ви разочароваме. Тъй като повечето хора е малко вероятно да искат да пият обикновен чай, към него винаги се добавят различни подсладители. Количеството захар и сироп, съдържащи се в такъв чай, може да бъде същото или по-голямо, отколкото в сладката газирана вода и енергийни напитки. Всъщност това са само плодови концентрати с много захар и липсата на каквито и да било хранителни вещества. По-добре е да си приготвите чай у дома и не само ще си спестите килограми, но и пари.

4. Дресинг за салати

Подправките и сосовете в бутилки съдържат повече от дузина различни съставки и доста голям брой калории. Най-често те представляват смес от подсладители, изкуствени аромати и консерванти. Само няколко супени лъжици от този дресинг ще направят всяка салата не толкова полезна, колкото бихте искали. По-добре е да си направите собствен сос от пресни съставки у дома. Това ще е просто, бързо и вкусно решение.

5. Многозърнест хляб

Докато хлябът у дома може да се направи само с две съставки, продуктът, продаван в супермаркетите, може да съдържа повече от двадесет. Това са главно различни добавки, консерванти и царевичен сироп. Когато става въпрос за хляб, най-добре е веднага да прочетете състава на етикета. Най-често многозърнестият хляб е обикновен бял хляб с добавяне на малко количество семена или зърна. Уверете се, че основната съставка е пълнозърнестото брашно. Само в този случай можем да говорим за някаква полза.

6. Пангасиус - риба

Може би сте забелязали рибата пангасиус, която често се намира в отдела за замразени храни. Изглежда като треска, но струва много по-малко. Рибата се отглежда в река Меконг във Виетнам, едно от най-замърсените места в света поради наличието на пестициди и други химикали, използвани за наторяване на ориз, и т.н. Токсикологичният анализ показа, че съдържанието на живак в някои проби от пангасиус надвишава всички допустими стандарти и следователно консумацията на такъв продукт е опасно.

7. Безглутенови продукти

Ако не проявявате непоносимост към глутен или нямате целиакия, не забравяйте, че безглутеновите храни не означават непременно полезни храни. Хляб, бисквити, крекери и подобни продукти, които са обозначени като "без глутен", често са натъпкани с рафинирано брашно, изкуствени съставки, мазнини и захар. В допълнение, те са по-скъпи от конвенционалните продукти.

8. Енергийни и протеинови барове

Тези барове обикновено могат да бъдат намерени на рафтовете до касовите апарати, тъй като са предназначени за импулсивни покупки от тези, които ги намират за по-полезни от обикновените сладки барове. За съжаление, тяхното съдържание на мазнини и захар е същото, ако не и повече, което ги прави много богати на калории. Освен това те често са 2-3 пъти по-скъпи от сладките. Ако искате да закусите, изберете плодове, кисело мляко или малка шепа ядки, които не само насищат, но и носят много повече полза.

9. Салата в опаковка

Измитият и пакетиран зеленчук спестява време, но може да струва 3 пъти повече от обикновена маруля. В допълнение, нарязаните и предварително опаковани зеленчуци могат да бъдат замърсени с опасни бактерии, включително E. coli и салмонела. В същото време измиването не гарантира липсата на бактерии, които остават по листата и в микроскопичните пукнатини. Освен това, поради особеностите на съхранението в супермаркетите, зеленчуците бързо могат да изсъхнат и да се развалят. По-добре е да купувате пресни зеленчуци от пазара, където се продават в условията на вентилация.

10. Продукти без мазнини

Свикнали сме да мислим, че е по-добре да ядем по-малко мазнини, за да намалим калориите. Има обаче редица причини, поради които трябва да избягвате храни с ниско съдържание на мазнини. Първо, нашите клетки се нуждаят от мазнини. В допълнение, съставките, които са необходими за направата на нискомаслени продукти, може да не са толкова полезни. Често производителите на храни добавят там стабилизатори, емулгатори и други хранителни добавки, за да пресъздадат текстурата и вкуса на мазнините в храни с ниско съдържание на мазнини. Все още не знаем за потенциалните последици от консумирането им в големи количества за дълъг период от време./zdrave.to

1
Коментара по темата
1.
Додо
27.05.2020 20:30:43
Аутсайдер сте вие, не флагман. На гугъл-превод статия без елементарна редакция... Един гаща плява да ядеш наш'то магаре... Още след първия абзац ви теглих една сочна п***а ма*на. Измекяри недоклатени...
  Добави Коментар
ГДБОП разби организирана престъпна група Четиримата ѝ членове изнудвали за пари в София Надарена кака "омагьоса" нападател на Генк Пам представя себе си като дизайнер, но също така е модел
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата Финансовият въпрос е основната тема на спорове на преговорите на конференцията COP29 Залужни: Започна Третата световна война!      Според него началото ѝ се доказвало от привличане на военна помощ от Китай, Иран и Северна Корея за Русия
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг В неделя и в понеделник ще е предимно слънчево  Кметът на Минерални бани остава под домашен арест От прокуратурата коментираха, че разследването продължава, като е възможно и повдигането на нови обвинения
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути Тя е била оборудвана с шест бойни глави: всяка от тях оборудвана с шест суббоеприпаса Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи
Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово  "Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път