Как да приготвите: Карнъярък по рецепта на Есил Дюран
Социалната изолация ни накара да започнем да готвим повече у дома и да изпробваме непознати за нас ястия и рецепти. Същото направи певицата Есил Дюран, която показа, че я бива не само с микрофона, но и в кухнята.
„Готварството не е химия. То е изкуство. То изисква инстинкт и вкус, а не точни мерки... Тази вечер при нас е ориенталска“, написа тя и сподели какво е сготвила за мъжа си Борис, с когото са се самоизолирали в своята вила.
Изпълнителката показа, че е сготвила традиционно турско ястие и провокира своите последователи да запретнат ръкави и да го пробват у дома.
„Карнъярък е нещо любимо – пълнен патладжан с телешка кайма, домати и лук“, пояснява тя.
След множеството въпроси за рецептата, Есил я сподели в своя профил във Facebook. Ето и необходимите продукти за нея:
– 600 г кайма;
- 3-4 глави кромид лук;
– 4 домата;
– 1 зелена чушка;
– 2-3 скилидки чесън;
– връзка магданоз;
– 3-4 супени лъжици доматено пюре;
– олио;
– сол и черен пипер на вкус.
Как да приготвите карнъярък?
Макар че патладжани има повече през лятото, сега също се намират из големите търговски вериги. Измивате ги хубаво и ги почиствате от дръжките. След което ги обелвате с помощта на белачка, но само половината, така че да станат на ленти. Така ще запазят своята цялост при пържене.
След като сте почистили и обелили патладжаните, ги осолявате добре и ги оставяте в тавичка за около час, за да пуснат горчивината си.
Междувременно приготвяте плънката за зеленчуците. Измивате доматите и правите кръст с ножа на върха им. Заливате ги с вряла вода и ги оставяте за няколко минути. После ги потапяте в студена вода, за да може да ги обелите по-лесно.
След като обелите доматите, ги нарязвате на кубчета. Отделно нарязвате лука на ситно и го запържвате за няколко минути в 2-3 супени лъжици олио. Добавяте каймата и бъркате, докато стане на трохи.
Към каймата и лука добавяте доматеното пюре, солта, чесъна и малко черен пипер на вкус. Към сместа добавяте водата, останала след заливането на доматите и бъркате. Накрая добавяте ситно нарязания магданоз.
Когато плънката вече е готова, се връщате към патладжаните. Измивате ги хубаво, за да падне и последната горчилка, след което леко ги подсушавате с хавлиена кърпа и ги пържите в тиган до златисто. Обръщат се и от двете страни.
Вече изпържените патладжани се поставят в подходяща тавичка. Всеки се реже по дължина и в средата се прави процеп, който се пълни с плънката.
Поставяте по резен домат и чушка върху всеки напълнен патладжан. Правите сос с доматено пюре и вода, който изливате в тавата.
Ястието се запича за около 15 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Източник: Tialoto.bg
Добави Коментар