Ресторантьор от Бургас: Разочарован съм, не сме единни! Някои се договориха с правителството
Ресторантьорите в България се скараха след отпадането на част от мерките на извънредното положение и разрешаването на ресторантите и кафенетата на открито да работят. Докато днес едни протестираха срещу създадените условия и гарантираните според тях фалити на бизнеса, ако това продължи, други стягаха заведенията си за първи работен ден утре. Така се оказа, че браншът е разединен и точно тези, които до вчера организираха колегите си да протестират и до последно да настояват исканията им да бъдат изпълнени, утре ще отворят за клиенти.
Флагман.бг потърси бургаски ресторантьор, който от първия момент следи ситуацията. „Разочарован съм. Някои от нас явно се разбират по друг начин с правителството, стягат си заведенията, въпреки многото приказки, че уж всички щяхме да сме единни. Утре всички ще отворят и всеки ще мисли, че ще се спаси от лодката. До 13 май аз категорично няма да работя”, каза той пред наш репортер.
Бургаски ресторантьор: Готови сме за стачка, а не за отваряне!
„Явно има вътрешни договорки, недоумявам какво се случва. Организират ни да правим протести, готвим плакати и накрая точно организаторът отваря веригата си заведения. Явно го устройва да има ограничение”, добави бизнесменът.
Той е категоричен, че маси през 1,5 м означава 30% по-малко клиенти. „Едно е, че въведоха ограничения за местата на закрито, сега да слагаме масите и навън на разстояние. Трябваше да се държим докрай, да се направи протест на 13 май”, смята той.
Организаторът на протестите, който само предния ден даваше редица интервюта, днес вече подготвя обектите си за отваряне. Именно от там са разпространили и плакати, с които ресторантьорите да изразят недоволството си. На тях е изписано коя държава с колко е променила ДДС-то.
Флагман.бг публикува предложенията от Българска Асоциация на Заведенията за икономически мерки, с цел възстановяване на малкия и среден бизнес, за да заработи възможно с най- малко загуби
1. Да се създаде кризисен щаб към Министерския съвет, който да анализира и предлага социално-икономически мерки по време и след пандемията от коронавирус. В този кризисен щаб следва да участват и експерти от национално представените браншови организации от сектор туризъм.
2. За фирмите, които са преустановили дейността си поради извънредното положение, да не се опрощават дължимите данъци, а да се отсрочат данъчните задължения и осигурителни вноски за срок до 1 година. Това би намалило фалитите на част от малкия и среден бизнес.
3. За да може да се възползваме от икономическите мерки, които държавата предлага, критерият за липса на задължения към държавата за 2020г. да отпадне.
4. Да бъдат направени изменения и допълнения в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, така че държавата “реално да поеме 60 на сто от осигурителния доход на работника” за фирмите, които са преустановили дейността си, поради кризата и това да е всичко, което нетно неработещите получават като обезщетение.
(Без да бъде задължeн работодателят да осигурява другите 40 процента от заплатата и осигуровките на служителя).
Предложението е държавата да изплаща за срок до 3 месеца директно на работниците, чийто работни места са застрашени, обезщетения, които така или иначе дължи при това до 12 месеца при настъпването на безработица.
5. Да се ускори процесът на предоставяне на безлихвен ресурс за граждани и фирми, засегнати от кризата.
6. Промяна в ЗДДС и въвеждане на диференцирана ставка за ДДС за ресторантьорския бранш и хранителните стоки в размер на 5%, след приключване на периода на извънредното положение за срок от 1 години, с цел запазване платежоспособността на потребителите и повишаване на потреблението, което ще допринесе за възстановяване на бранша и подпомагане на икономиката.
7. Мярката 60/40 да бъде въведена за първите три месеца, след като отворят заведенията и хотелите, когато работата ще е със значително намален капацитет. Тогава тази мярка ще бъде реална помощ за този бизнес, докато сега е утежняваща за и без това трудното положение, в което се намира бизнесът.
8. Мораториум върху влизане в сила на промените в Наредба Н18 за срок от 1,5 години.
9. Прагът за регистрация по ЗДДС да се увеличи от 50 000 на 100 000 лв.
10. Задължителна регистрация по ЗДДС за фирмите, които тепърва ще извършват търговска дейност в сектор туризъм, както и придружаващите ги към тях фирми.
Това са предложенията пък за мерки на общините за подкрепа на малкия и среден бизнес
1. Преустановяване събирането на такси за тротоарно право към собствениците на заведения за хранене и развлечения, както и за всички търговски обекти по общинската Наредба до края на 2020 г.
2. Отмяна на такса за смет и данък сгради за търговските обекти до края на годината.
3. Освобождаване от наем на обекти общинска собственост до края на календарната година.
4. Преизчисляване в посока намаляване на патентния данък от всички физически лица и еднолични търговци за срок, в който обектите им са били затворени, съгласно заповедта на извънредното положение.
ТОВА Е ПЛАКАТЪТ, КОЙТО ВСИЧКИ РЕСТОРАНТИ ТРЯБВАЛО ДА ИМАТ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ:
България винаги е страдала заради предатели!
Neno,
Защо всички, които виете срещу ресторантьори, и хотелиери (твърдението ви, че "всички са маскари", прави и вас такива!) не споменавате хазарта, който няма никаква ддс ставка? Те, не са алчни шибаняци, които унищожават животи?
Асоциацията трябва да смени представителите си, и да върне първоначалните си искания, а именно ддс за храни и лекарства да падне! Също така текстове от прословутата Наредба да отпаднат!
Всичко останало е внедрена конфронтация!
Бранша няма нужда ддс за услугата да пада!
Дори напротив, ддс за хотелиерите трябва да се завиши, до нива от 12-14 %.
Също така акциза за алкохола трябва да се завиши, както и този за цигарите.
1кг Бланширани картофи=2лв.
200гр порция пържени картофи ? Лв
Слушам те внимателно. След като смяташ, че повече празни маси ще ти увеличат оборота, слагай....
Освен че те слушам и чета, и разбирам колко ти е капацитета като бизнесмен. Колкото до "набиването", нищо не ми "набиват", защото съм си реорганизирал бизнеса, така че въпреки трудностите да работя на минимална печалба и да не търпя загуби. Ако ти не можеш, наеми някой който е слушал повече в час и може да управлява бизнес. Ако и това не можеш, закривай...
Ресторанта не е хранителен магазин и не е от първа необходимост. Би могъл да се тълкува и като луксозен продукт или услуга - съответно 20% ДДС са разумна ставка.
Да погледнем и Вариант2 - купува стока с 20% и ползва данъчен кредит върху тях. После продава краен продукт на 5%. Т.е държавата му подарява 15%. Това на фона на 20% ДДС на храната в магазина си е доста странно желание.
Това е българския ресторантьор...цигани персонал в кухнята, никаква хигиена, ниско качество продукти, огромни надценки, укриване на данъци, експлоатация на човешки труд, ....
Закривай!
Май има"малка" разлика някаква а?
11 място по заплати
Тук са най скъпите данъци в цяла България дори от София, а сме на 11 място по заплати. За какъв туризъм говорим като в Бургас няма никакви атракции, освен флората какво друго има???
Обявявате фалит, връщате джиповете на лизинг, хващате мотиката и отивате да поработите на полето малко, поне до октомври, ще имате работа на чист въздух и няма да мислите как да прекарате някой клиент!!! Компренте!!!
Прочетете си го - хем ще се посмеете, хем ще видите, че мисленето на българина никога не е било по-различно.
https://chitanka.info/text/14519-taktika
Друго си беше преди масите гъз до гъз наблъскали хората като сардини в консерва, сакън да не изтървът някой лев оборот. Салатата вмирисана ама кво от това клиенти много все някой нов турист ще се излъже пък ако не повтори след 1 седмица идва нова група.
Сега криво масите разделени че няма и клиенти ще трябва да продаваме качествена стока че иначе няма да се излъжат да дойдат пак.
До 1 :
Слушай е малък. Като няма капацитет оборота е малък и не стига за разходите. Бъхтиш същото, а се набутваш и си на минус. Няма файда от цялата работа. Ти какво избираш да ти го набият 50 пъти или 100, мисля че няма да има разлика.