Как да приготвите: Кекс с карамел и банани
В забързания делник преди няколко седмици нямахме време да си сготвим у дома, камо ли да се поглезим с някой сладкиш, опечен собственоръчно. Магазините бяха на една ръка разстояние, а поръчването на храна нещо съвсем нормално. Ето че това се промени.
Сега, когато много хора работят от вкъщи, внимават за личната хигиена и дезинфекцията, проверяват повече продуктите, които купуват от магазина. И вместо пакетирани кроасани и шоколади, могат да изпробват заръките от тефтера на баба, пише Tialoto.bg.
Днес ще ви представим една изпитана рецепта – за кекс с карамелизирани банани, който със сигурност сте яли поне един път, приготвен у дома. Той става страхотен и с други плодове – ябълки, кайсии, круши (в зависимост от сезона).
Ето какви продукти са ви необходими:
– 240 г брашно;
– 4 яйца;
– 270 г захар;
– 3 банана;
– 2 ч. л. бакпулвер;
– 90 г царевично нишесте или 2-3 лъжици грис;
– 200 мл прясно мляко;
– щипка сол.
Как да приготвите кекса?
Изберете подходяща тава за кекса и я сложете на котлона. Изсипете 170 г от захарта и я карамелизирайте, като наблюдавате да не изгори, защото ще горчи.
Взимате бананите и ги разрязвате на парчета по дължина. В зависимост от вместимостта на съда, може да ви се наложи да добавите още един. Накрая ги подреждате на дъното.
В купа за тесто слагате брашното, в което предварително сте изсипали бакпулвера, както и царевичното нишесте. Ако в момента не разполагате с такова, може да сложите просто 2-3 лъжици обикновен грис, за да стане тестото с плътна консистенция.
Чуквате яйцата, като внимателно отделяте белтъците от жълтъците. Белтъците разбивате с телена бъркалка, като прибавяте солта. Жълтъците разбивате с разтопеното масло и останалото количество захар, после добавяте по малко млякото, което не бива да е твърде студено.
Взимате сухите съставки и с непрекъснато бъркане ги прибавяте към жълтъците. Накрая изсипвате и белтъците, като продължавате със шпатула, за да остане сместа пухкава.
Изсипвате тестото в тавата с наредените парченца банани, които са „застинали“ в карамела.
Загрявате фурната на около 200 градуса и после намалявате на 180. Печете за около 30 минути, като накрая може да пуснете за кратко вентилатор.
След като кексът се изпече, оставяте настрани да се охлади или за около 5 минути в хладилник. След това с помощта на нож минавате в краищата на печивото, за да може да го обърнете и то да се отлепи добре.
Ужасни сте, като всички други жълти вестници и драскачи.Как да ви вярват хората после? Аз че не вярвам на нито една дума написана от вас е ясно. Това са само лъжи.