Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 доказани ползи от консумацията на спанак

Източник: Tialoto.bg
Ключови думи: спанак, ползи от спанак, флагман

Спанакът е суперхрана, която мнозина подценяват. Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.

По данни на „HealthLine“, в 100 грама суров спанак има 28,1 микрограма витамин С, който повишава защитните сили на организма.

Хранителна стойност на спанака
В 100 грама суров спанак има още:
– 7 калории;
– 0,86 грама протеин;
– 30 милиграма калций;
– 0,81 грама желязо;
– 24 милиграма магнезий;
– 167 милиграма калий;
– 9,900 IU витамин А.
– 58 микрограма фолиева киселина.

Витамин К, фибри, фосфор и тиамин са други полезни вещества, открити в по-малки количества в зеленчука.

Кои са най-полезните вещества в спанака?
Желязо – зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.

Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.

За какво помага консумацията на спанак?

1. Намалява оксидативния стрес
Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет.

Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.

2. Понижава възпалението
Възпалението е една от причините за появата на инфекции. В спанака са открити различни противовъзпалителни съединения – флавоноидни, глюкорониди и други, които се борят с него и предотвратяват заразяването с вируси.

Консумацията на спанак е полезна за сърцето. Неговите активни вещества намаляват болката и възпалението и при състояния като артрит и подагра.

3. Грижи се за здравето на кожата и косата
В зеленолистния зеленчук има големи количества витамин А, който осъществява баланса на естествени масла в кожата и космените фоликули. Това подобрява овлажняването на кожата и същевременно предотвратява прекомерно омазняване.

Витамин А е необходим и за здравето на кожата и растежа на косата. Голямото количество витамин С в него поддържа производството на колаген, който прави кожата и косата по-еластични.

Когато има недостиг на желязо в организма, един от първите признаци е капенето на косата. То може да бъде преодоляно с прием на спанак и други храни, богати на минерала.

4. Подобрява здравината на костите
Когато човек не приема достатъчно витамин К, рискът да получи фрактури на костите е по-голям. Той се съдържа в спанака и действа като модулатор на протеините в костите. Той подобрява костната плътност като насърчава усвояването на калция.

5. Насърчава храносмилателния тракт
Зеленчукът е пълен с фибри и вода, които насърчават придвижването на храната по червата и подобряват храносмилането. Те предотвратяват запек и подуване на стомаха. От друга страна, разнообразието на витамини в него предпазва дебелото черво от болести.

В спанака има известно количество секретин, който влияе положително на стомашните жлези.

Бонус
Има ли противопоказания?
Тъй като в спанака има калциев оксалат, той не бива да се консумира от хора с бъбречни проблеми. Причината е, че ензимът може да причини образуването на камъни.
Хората със заболявания на щитовидната жлеза също трябва да приемат зеленчука в по-малки количества или да го избягват, защото може да влоши тяхното състояние.
Спанакът при кърмачки не е препоръчителен заради възможността за развитие на хранителна алергия у бебето.
Зеленчукът е противопоказен при хора, имащи проблеми със съсирването на кръвта, както и при тези, които приемат антикоагуланти.
 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година