5 доказани ползи от консумацията на спанак
Спанакът е суперхрана, която мнозина подценяват. Зеленолистният зеленчук се почиства и мие по-трудно, което спира мнозина да го приготвят сами у дома, но за сметка на това е нискокалоричен и изключително полезен по време на пандемия. Той съдържа желязо, витамини, минерали и протеини – важни вещества за здравето на кожата, косата и костите.
По данни на „HealthLine“, в 100 грама суров спанак има 28,1 микрограма витамин С, който повишава защитните сили на организма.
Хранителна стойност на спанака
В 100 грама суров спанак има още:
– 7 калории;
– 0,86 грама протеин;
– 30 милиграма калций;
– 0,81 грама желязо;
– 24 милиграма магнезий;
– 167 милиграма калий;
– 9,900 IU витамин А.
– 58 микрограма фолиева киселина.
Витамин К, фибри, фосфор и тиамин са други полезни вещества, открити в по-малки количества в зеленчука.
Кои са най-полезните вещества в спанака?
Желязо – зеленчукът е чудесен източник на минерала. Може да го комбинирате с храни, богати на витамин С, за да подобрите усвояването му.
Магнезий – той е необходим за работата на метаболизма, поддържане на мускулната и нервната функция, за подсилване на имунната система и поддържане на кръвното налягане. Магнезият също има важна роля в много биохимични реакции на тялото.
За какво помага консумацията на спанак?
1. Намалява оксидативния стрес
Свободните радикали са страничен продукт на метаболизма. Те разрушават клетките и могат да причинят оксидативен стрес, който ускорява стареенето и увеличава риска от рак и диабет.
Спанакът съдържа антиоксиданти, които премахват оксидативния стрес и спомагат за намаляване на вредите, които причинява той на организма.
2. Понижава възпалението
Възпалението е една от причините за появата на инфекции. В спанака са открити различни противовъзпалителни съединения – флавоноидни, глюкорониди и други, които се борят с него и предотвратяват заразяването с вируси.
Консумацията на спанак е полезна за сърцето. Неговите активни вещества намаляват болката и възпалението и при състояния като артрит и подагра.
3. Грижи се за здравето на кожата и косата
В зеленолистния зеленчук има големи количества витамин А, който осъществява баланса на естествени масла в кожата и космените фоликули. Това подобрява овлажняването на кожата и същевременно предотвратява прекомерно омазняване.
Витамин А е необходим и за здравето на кожата и растежа на косата. Голямото количество витамин С в него поддържа производството на колаген, който прави кожата и косата по-еластични.
Когато има недостиг на желязо в организма, един от първите признаци е капенето на косата. То може да бъде преодоляно с прием на спанак и други храни, богати на минерала.
4. Подобрява здравината на костите
Когато човек не приема достатъчно витамин К, рискът да получи фрактури на костите е по-голям. Той се съдържа в спанака и действа като модулатор на протеините в костите. Той подобрява костната плътност като насърчава усвояването на калция.
5. Насърчава храносмилателния тракт
Зеленчукът е пълен с фибри и вода, които насърчават придвижването на храната по червата и подобряват храносмилането. Те предотвратяват запек и подуване на стомаха. От друга страна, разнообразието на витамини в него предпазва дебелото черво от болести.
В спанака има известно количество секретин, който влияе положително на стомашните жлези.
Бонус
Има ли противопоказания?
Тъй като в спанака има калциев оксалат, той не бива да се консумира от хора с бъбречни проблеми. Причината е, че ензимът може да причини образуването на камъни.
Хората със заболявания на щитовидната жлеза също трябва да приемат зеленчука в по-малки количества или да го избягват, защото може да влоши тяхното състояние.
Спанакът при кърмачки не е препоръчителен заради възможността за развитие на хранителна алергия у бебето.
Зеленчукът е противопоказен при хора, имащи проблеми със съсирването на кръвта, както и при тези, които приемат антикоагуланти.