Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как живата храна помага по време на вируси

Ключови думи: имуностимулатор, храни за здраве, кълнове, полезни храни, ферментирали храни, жива храна

По време на студените зимни месеци и рано на пролет, балансираната диета е изключително важна, както за имунната система, така и за цялостното здравословно състояние на човека. Ниските температури и преработената храна, могат да доведат до отслабване на организма и намаляване на защитните функции. Имунната система трябва да бъде достатъчно силна, за да се бори с микробите и вирусите, дебнещи навсякъде около нас. Добрият имунитет е най-добрата защита срещу патогени, бактерии и канцерогени, които могат да ви разболеят.

Обикновено, при промяна на годишните сезони, се сменя и начинът на хранене, като в същото време вирусите и инфекциите зачестяват. Този момент може да бъде истинско изпитание за имунната система. Това е времето, в което трябва да подсилим нейното действие. Най-важният фактор за това е добре балансираната диета.

Ако се съсредоточите върху богатите на хранителни вещества храни, вместо върху висококалорични сладкиши и тестени изделия, вие и вашето семейство, имате по-голям шанс да се предпазите от вируси и други болести.

Какво представлява живата храна?

Под понятието „жива“ се разбира храна, която е възможно най-близка до естественото й състояние, тоест не е претърпяла някакъв вид фабрична обработка и е запазила всички свои полезни свойства. Живата храна, обикновено се среща естествено в природата и се нарича още суперхрана. Доказано е, че в нея хранителните вещества, ензимите и минералите са в най-лесноусвоимата, и правилна форма за организма. Суперхраните са ключът за оптималното здраве. Те подпомагат цялостното функциониране на храносмилателната система, имат положителен ефект върху имунитета и здравето на организма.

Пример, за една изключително здравословна храна, която добре познаваме, са кълновете. Те са богат източник на един от най-полезните витамини - вит. Е, който силно се препоръчва при борба със сърдечно-съдови заболявания, стареене и онкологични болести. Освен това, кълновете са с високо съдържание на витамини от групата В, витамин С, ензими, естествени антибиотици, антиоксиданти и други.

Друг пример за жива храна, са ферментиралите продукти. Те съдържат много повече полезни микроорганизми, отколкото преработените храни.

Ферментирали храни и ползите им за организма

Ферментиралите храни са такива, които са преминали през процес на лактоферментация, който запазва храната и създава полезни ензими, витамин В, Омега-3 мастни киселини и пробиотици. Те са богати на различни видове бактерии, които са част от така наречения „супер орган“ - микробиомът. Той представлява  съвкупност от всички видове бактерии в тялото, които са отговорни за храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Правилният баланс на чревните бактерии и достатъчно храносмилателни ензими, помага за по-доброто усвояване на веществата, съдържащи се в храните. Това от своя страна, помага за подобряването на имунната система и борбата с вирусите.

Съставът на микробиома зависи от много фактори - диета, географско положение, прием на антибиотици и други. Най-добрият начин за поддържане на здравословен микробиом е правилното хранене. Диетата трябва да включва: пълнозърнести непреработени храни, ферментирали храни, като кисело зеле, ферментирали зеленчуци, сирене, кашкавал, хляб с квас и фибри.

Ползите от зеленолистните зеленчуци

Освен, че са мощни антиоксиданти, богати са на минерали и хранителни вещества (калций, магнезии, калий, витамини В, С, Е и К), зеленолистните зеленчуци са източник на фолиева киселина, която не се произвежда естествено в организма. Тя представлява синтетична форма на флоат, който е естествен витамин от група В. Фолиевата киселина има важна роля за човешкия организъм - помага за произвеждането на нуклеинови киселини (ДНК и РНК) и участва в процесите на делене на клетките. Тя оказва положително въздействие върху бременни жени, като намалява нивото на хормоните на стреса. Освен това, фолиевата киселина е необходима за образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона.

Недостатъчният прием на фолиева киселина може да доведе до лошо функциониране на имунната система, което води до чести бактериални и вирусни инфекции. Затова е препоръчително всеки да включи в менюто си зеленчуци, като спанак, зеле броколи, зелена салата, коприва и т. н.

Кои други храни помагат за подсилване на имунната система?

Както вече споменахме, храната играе основна роля за изграждането на здрава имунна система. Веществата, които задължително трябва да присъстват в дневното меню са: витамини А, В, С, D, Е, микроелементи като цинк,желязо, мед и фолиева киселина. А храните, от които могат да се набавят са мед, ядки, плодове, чиа, авокадо, спанак, коприва и много други.

Свежа Спирулина Alphyca е жива суперхрана, използвана още от древността, а в днешно време се употребява като хранителна добавка. Тя съдържа почти всички витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Това означава, че спирулина е чудесен начин за подобряване функциите на имунната система и е естествен имуностимулатор.

Как топлите напитки оказват влияние при респираторни вирусни инфекции?

В сезона на настинките и вирусите, е препоръчителен приемът на топли напитки и чайове. Това е особено благоприятно в най-ранните моменти на вирусни инфекции, защото повечето от частиците са все още нестабилни и високите температури могат мигновенно да ги унищожат.

Вирусите, обикновено се предават по въздушно-капков път и първите засегнати части са уста, нос и очи. Частиците се загнездяват в лигавиците на тези органи преди да попаднат по-дълбоко и да започнат да се възпроизвеждат. Затова, честата употреба на горещи напитки увеличава шанса за неутрализиране на вируса.

Основна роля за противодействието на вирусите, има имунната система, а нейните способности се определят от хранителните навици. Храната е не само източник на енергия и наслада, а е и най- доброто лекарство за организма.

Сложи край на любовна приказка 27-годишната Синди е сама Не отиде на погребението на бившата си жена Дейвид Хаселхоф може би не се разбира с близки на Памела Бах
Разплака се, защото... Трябваше да снима неприятна за нея сцена Направи скандално признание Чаровна дама си има приятели с екстри 
Медведев се подигра със Зеленски и Фон дер Лайен Твърди, че европейските елити "избират смъртта" PR експерт: Тандемът Борисов-Пеевски ще реши колко дълго да ни управлява кабинета „Желязков” Трябва да изминем пътя към еврозоната, за да затворим тази врата към големия съветски брат, който ни чака оттатък Черно море, каза Диана Дамянова
Твърди, че е била опипвана от... Полицайка Прави сензационен ход? Роналдо се завръща в Реал?
Неочаквано високи температури в... Англия Почина млад футболист Трагедия до България
Неприятна случка с Гришо Димитров е любимец на много фенове по света, но има и недоброжелатели Лек трус в България Край Пловдив