Бургаските роми все пак ядат пеликани, вижте как ги приготвят (ВИДЕО)
Защитени видове птици все по-често присъстват в менюто на бургаските роми. В махала в кв. „Горно Езерово“ признават, че щом гладът ги „удари“ си похапват лебеди, а дори и пеликани. Имат си и рецепта, по която го приготвят, съобщават колегите от Бургаска младежка телевизия.
„С картофи, с боб, с такива работи“, обяснява ромка. „Пеликанът се държи с оцет. Слагаш оцета, слагаш чесъна, слагаш солта и това е“, допълва я нейн съсед.
Орнитолози обаче предупреждават, че консумацията на този вид птици е изключително опасна, въпреки, че ромите ги превръщат в истински деликатес.
„Пеликаните, лебедите и другите водолюбиви птици са най-опасните, тъй като са естествените резервоари на птичия грип. Рискът да се заразят е голям, особено когато обработват тези птици“, заяви д-р Петър Янков.
Някои от ромите вече са си изпатили, като попаднали в болница след консумацията на бутчета от мъртъв пеликан. Гладът обаче винаги надделява.
„Като ядем и да ни хване болестта…толкоз. Да умрем по-хубаво отколкото да живеем“, споделя жител на кв. „Горно Езерово“.
От екоинспекцията в Бургас обаче, заявиха, че на този етап няма подаден официален сигнал за заловен пеликан или такъв, който е сготвен.
Еколози твърдят: Роми ловят розови пеликани, готвят ги с кисело зеле
РИОСВ Бургас: Нямаме случаи на посегателство срещу защитения розов пеликан
„Може да не достигна до нас информация, но тази птици изобщо не е годна за консумиране. Птицата се храни с риба и още от далече от нея се излъчва неприятна миризма. Месото ще има още по-неприятен дъх и вкус“, каза пред bMT главен експерт Милена Яръмова от РИОСВ-Бургас
За незаконен улов на екземпляри от защитен вид глобите варират от 100 до 5 000 хил. лева.
Сигурно някое циганче е преяло и се е озовало в болницата
Яжте и гларусите братя циганяги!
Много шантав циганин , но върши работата си добре.