Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да си направим прочутите измирски кюфтета

Ключови думи: измирски кюфтета, кюфтета измир, рецепта за измирски кюфтета, флагман

Кюфтетата са познати в цял свят в най-разнообразни вариации. Но по креативност в създаването им водят турците и гърците.

Турската кухня е повлияла на съседните народи - България, Албания, Румъния и Гърция, при избора на наименованието на това вкусно месно ястие. Някои източници твърдят, че арабските страни са взаимствали ястието от Османската империя, но други смятат, че то идва от Персия, в чийто език koofteh означава „бито месо”.

В Турция се приготвят над 80 вида кюфтета. Това, което ги обединява е, че месото в тях е мляно и не е свинско. Те са от агнешко или телешко месо, гарнирани с люти чушки, кълцан суров лук и печено парче домат.

Измирските кюфтета се радват на голяма популярност. Носят името си от град Измир в Турция. Има много различни начини как да приготвите тези кюфтета, които традиционно се ядат на обяд. Те могат да бъдат изпечени, гриловани или сварени.

Ето нужните продукти:

Лук - 1 брой
Магданоз
Картофи - 2-3 броя
Моркови - 2-3 броя
Чушки - 5 броя
Домати - 3-4 броя
Телешка кайма - 500 гр
Хляб - 2-3 филии
Яйце - 1 брой
Черен пипер
Сол
Риган - 2-3 чаени лъжички
Доматен сос

Начин на приготвяне:

Смесете кайма с яйцето, хляба, лука, нарязан на ситно заедно с магданоза и подправките. Оформете кюфтета, подредете ги в намазнена тава, полейте ги с доматите от консерва и добавете чушките. Овкусете соса със сол, пресован чесън и малко риган. Печете в предварително загрята фурна  на 220°C за 20 минути.
По желание може да ги поднесете със сос от чесън и кисело мляко.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Добра прогноза за времето Слънчево през по-голямата част от деня Какво е състоянието на Коко Тайсъна Продължава да е критично
Ужас за Киев след курската авантюра! Руската армия тръгва на поход към Суми Повечето от украинските бойци, участвали в сраженията край Суджа, са избити или пленени, а Путин заяви, че те трябва да бъдат третирани като терористи  Претърпя тежка злополука Кристоф Ламбер бе приет по спешност в болница
Почина в агония заради родители-изроди Почти пет години след смъртта на малката Джейлен, осиновителите ѝ получават присъди ВАС реши: Стипендиите само за ромски ученици са дискриминация След 9 години съдебна битка, „Азбукари“ спечели делото срещу МОН
Вижте как исполините от „Живот на кантар“ вдигат гуми с тегло 450 кг и пренасят 1 тон пясък Бургазлийката Виолета Пефтичева финишира първа, но конкурентите й в нейния отбор се очаква да се опитат да я изхвърлят от шоуто Зрителите да очакват пълен шок в Ергенът Влиза трети мъж
Чефо от "Сървайвър" взимал по 10 бона на месец от държавата, за да прави пропаганда От справките става ясно, че Стефан Попопв - Чефо е получавал 6000 лв. месечно като частно лице, а фирмата му "СВП 93" е взимала отделно 4000 лв. на месец без ДДС Съобщиха прекрасна новина за нея "Златното момиче" Християна Тодорова стана майка
Направи любопитно признание Защо Скарлет Йохансон не се снима с фенове? Не съм болен от рак Той обясни, че естетиката е била напълно на заден план и се е подложил на процедурата не само защото не е бил доволен от начина, по който е изглеждал