Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

4 вида токсични съдове за готвене, които трябва да избягвате

Ключови думи: съдове за готвене, токсични, отровни, опасни

Има много популярна поговорка, която казва, че човекът струва толкова, колкото и неговите инструменти. Това се отнася особено за модерните съдове за готвене. Ние обръщаме много внимание на продуктите и храната, които купуваме, но не толкова на уредите, които използваме, за да готвим.

В крайна сметка, ако не използвате качествени готварски съдове за готвене на храната, тя може да стане отровна от тиганите и тенджерите, които се използват, без значение дали използваме само биологични храни и подготвяме здравословни рецепти.

Има много различни видове съдове за готвене и те се произвеждат с различно качество. Много е важно да знаете свойствата и състава на готварските прибори, които използвате. Също така трябва да знаете, че използването на лоша посуда може да навреди на здравето и да разруши вкуса на храните. Ето вида съдове за готвене, които не трябва да използвате.

Кухненски прибори за избягване

Кухненски съдове с тефлон

Незалепващите се тигани и тенджери се почистват по-бързо, но както се казва в баснята за костенурката и заекът, бързината и качеството не винаги са едно и също нещо. Някои съдове за готвене се произвеждат от политетрафлуороетилен - синтетично покритие, пластмасов полимер, който започва да отделя отрови, ако се затопли повече от 230 градуса по Целзий.

Тефлоновите материали, например незалепващите съдове за готвене, са свързани още с репродуктивни проблеми и рак. Изпаренията от загряти подобни покрития може да доведе до полимерна дим, която е причина за треска, студени тръпки и стягане в гърдите. Опитайте се да избягвате тези съдове. Обикновените тенджери и тигани може да се чистят по-трудно, но инвестирайте в здравето си, за сметка на усилията. 

Медни съдове за готвене

Медните съдове се оценяват по различен начин заради проводимите свойства на материала, които дават възможност за равномерно и бързо затопляне. Във всеки случай, още веднъж трябва да помислите за последиците. Непокритата мед може да "изтече" бързо във вашата храна, а предпазните покрития може да съдържат никел, който е вреден и опасен. 

Кухненски съдове, покрити с керамика

Приборите за хранене, гърнетата и тенджерите, които са с керамично покритие, изглеждат много красиви в кухнята, но от друга страна те са много токсични за храната. Те се произвеждат от материали, които след това се покриват с по-мек синтетичен полимер. Корозията на това покритие се ускорява с постоянно нагряване и продължава около една година. Съдът може да се повреди и да се напука от неправилното боравене и високи температури. А оловото, което се използва, за да се осигури равномерност на цвета и устойчивост на удари, след известно време може да се озове в храната. Количеството олово е различно при различните производители, но то може да бъде токсично дори в малки количества.

Алуминиеви съдове и алуминиево фолио

Алуминият е основен елемент на всяка кухня; но това може да ни навреди, ако постоянно го използваме. Съдовете от алуминий отделят този елемент в храната, а той е опасен за здравето на хората.  Също така, трябва да се избягва и алуминиевото фолио. Има и нов вид алуминий (алугус), който е нереактивен и доста дълготраен. Въпреки това, ако надраскате този алуминий, и той става реактивен. Затова не се препоръчва използването на съдове от алуминий.

Не-токсични съдове за готвене

Чугун

Чистият чугун е дебел и плътен съд за готвене с несравним топлинен капацитет. Благодарение на дебелината си той се нагрява изключително равномерно, но това изисква доста повече време и енергия в сравнение с останалите съдове за готвене.

Готвенето с чугун влиза в графата здравословно и заради съдържанието на желязо в него, защото храните, приготвени в загрят чугун съдържат два или повече пъти желязо, отколкото по принцип. 

Стъкло

Подобно на чугуна и неръждаемата стомана, стъклото е твърд материал, който не се разпада или изхвърля токсини във вашата храна. Трябва да използвате стъкло и когато съхранявате храната си, вместо пластмасови съдове.

Емайлиран чугун

Облицованите чугунени тенджери дават едни и същи незалепващи качества, без да е нужен опасният тефлон. Те са доста лесни за измиване и изискват малко поддръжка. Най-хубавата част е, че ги има в различни форми и стилове!

Неръждаема стомана

За да се направи съд от неръждаема стомана се смесват стомана с хром и никел (18/8 неръждаема стомана е 18% хром и 8% никел, а 18/10 има 10% никел). За така получената смес се твърди, че е устойчива на корозия и лесна за почистване.

Съдове за готвене от неръждаема стомана се смятат за един от най-добрите и безопасни избори в съдовете за готвене и затова неслучайно се използват основно в професионалните кухни и ресторанти./Zdrave.to.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути Тя е била оборудвана с шест бойни глави: всяка от тях оборудвана с шест суббоеприпаса Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи
Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово  "Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства Модерната суперхрана Просото се превърна в последен писък на модата по здравословното хранене
Затварят два участъка от ул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Бургас Спазвайте временната организация, която ще бъде въведена в района и използвайте обходни маршрути Филм за героизма и успеха на Цанко Цанков във водите на Тихия океан може да гледате на 8 декември Зрителите ще видят всичко запомнящо се от самия маратон и трудностите, през които премина Цанков
Лоша новина за пушачите – цигарите поскъпват сериозно Министерството на финансите изтегли напред графика за увеличаване на акциза Ето кои са първите проститутки в България Мара Мерака и Любо Лагоска са сред емблематичните жрици през онова време