Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Диетолог: Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея

Ключови думи: храна, претопляне, вредни вещества, опасна за здравето

Многократното претопляне на храната води до образуването на опасни вещества в нея. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – доцент Дарина Найденова, диетолог от Варна.

Според нея, българите са склонни да приготвят огромни количества храна по празниците, които в последствие биват претопляни прекалено дълго време. „Може да се каже, че дни след това се дояжда това, което е сготвено за Нова година или за Коледа.

Въпреки, че времето навън е студено и голяма част от българите даже не прибират храната в хладилника, а я оставят на балкона, има проблем с тази храна. Ниската температура ще й попречи да се развали, но при консумация обикновено затопляме тази храна. А пък многократното загряване, води до едни неблагоприятни последици по отношение на състава на храната и нейните полезни качества“, обясни доц. Дарина Найденова.

Повторното загряване на храната след нейното първоначално приготвяне, премахва витамините и ги заменя с канцерогенни вещества, допълни още тя.

„Това многократно загряване, изстудяване, загряване, изстудяване може би е най-пагубното по отношение на съдържанието на витамини и други съставки в храната. Така, че ако мога да дам съвет той е, че в тези студени дни може малко по-дълго да се съхранява храната, но това означава, да си затопляме само това, което ще изядем на едно хранене, а другата да си остава студена навън или в хладилника“, посъветва доц. Дарина Найденова.

Здравословният начин на живот се гради на подобни навици, които ни позволяват разнообразна диета, с множество витамини и полезни вещества, каза още тя.

1
Коментара по темата
1.
Ани
20.01.2020 15:27:27
Едно заглавие вече не можете да напишете, всички статии пълни с грешки, как не ви е срам?
  Добави Коментар
Ватиканът позволи хомосексуални мъже да стават свещеници в Италия Новите насоки ще важат пробно три години Жертвите на пожара в Стара Загора станаха две Евакуирани са били 10 души
Тези три зодии удрят джакпота през 2025 г. През новата година пред тях ще се открият нови възможности, благодарение на които ще успеят да укрепят авторитета си и да увеличат доходите си Никога не затопляйте студеното кафе в микровълновата Може и да ви се струва добра идея да загреете напитката по този начин, но това далеч не е така
Тези 5 неща тровят дома ви Често не осъзнаваме, че самите ние създаваме условия за развитие на болести 130 медици у нас ще получават над 2 600 лева към заплатите си Възнаграждението е по проекта на Министерството на здравеопазването „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти“
Най-фалшивата инфлуенсърка Феновете ѝ смятат, че тя генерира постовете си с изкуствен интелект Прецака млад колега Теди Стефанов е докладван от попфолк певицата Райна
Никога не включвайте този уред в разклонителя, ще избухне пожар Огнеборци предупреждават, чеудължителите могат да бъдат претоварени Откакто научих този трик, не гася содата за хляб, а печивата ми стават леки и пухкави Добавете го заедно със сухите съставки
МВР шефът с горещи разкрития за мистериозното изчезване на 13-г. Ники Детето може някъде да се е усамотило на място, на което да може да устоява при атмосферните условия и във здравословното състояние, в което е, поясни Илков Няколко малки тайни на големите кулинари за по-пухкави и сочни турски пържени филии Оказва се, че дори нещо толкова лесно и елементарно на пръв поглед като пържените филийки има своите трикове