Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ето как да приготвите содена питка за Бъдни вечер

Първото парче винаги се оставя за Богородица, а второто се нарича за дома
Ключови думи: содена питка, бъдни вечер, рецепта за питка, празник, традиция

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-светлите празници за християнските семейства. На този ден всички членове сядат около празничната трапеза, която по традиция е постна. А самото похапване от различните гозби е истински ритуал. Освен бъдника – дървото, което трябва да тлее в огъня, задължително се прави содена питка, от която най-възрастният в семейството отчупва по едно парче и раздава на всички.

Първото винаги се оставя за Богородица, а второто се нарича за дома. От години има спор за това с какво точно се прави обредната питка за Бъдни вечер, за която днес ще ви дадем рецепта. Според по-възрастните жени, тя трябва да е със сода, а не с мая.

На 24 декември отбелязваме Бъдни вечер – един от най-светлите празници за християнските семейства. На този ден всички членове сядат около празничната трапеза, която по традиция е постна. А самото похапване от различните гозби е истински ритуал. Освен бъдника – дървото, което трябва да тлее в огъня, задължително се прави содена питка, от която най-възрастният в семейството отчупва по едно парче и раздава на всички.

Първото винаги се оставя за Богородица, а второто се нарича за дома. От години има спор за това с какво точно се прави обредната питка за Бъдни вечер, за която днес ще ви дадем рецепта. Според по-възрастните жени, тя трябва да е със сода, а не с мая.

Ето необходимите продукти:

– 500 г брашно;

– 300 мл хладка вода;

– 3 с. л. олио;

– 2 с. л. оцет;

– 1 с. л. захар;

– 1 ч. л. сол;

– 1 ч. л. сода;

– пакетче бакпулвер.

Начин на приготвяне:

Пресейте предварително брашното, за да може питката да стане по-пухкава. Добавете солта. После разбъркайте содата, захарта и оцета и изсипете при водата. Добавете олиото, после малко по малко брашното. Бъркайте с дървена лъжица до оформянето на меко тесто. В един момент може да започнете да го месите с ръце, за да ви е по-лесно. Оставете тестото в подходящ съд за около 10 минути, за да втаса. После го омесете отново, добавяйки малко олио. Загрейте фурната и печете на умерена фурна около 25 минути. Не забравяйте, че седнете ли на трапезата на Бъдни вечер, не бива да ставате. Ако ви се налага да излезете, то трябва да вървите приведени, като натежало от плод дърво, за да има берекет и предстоящата година да е плодородна.

 

 

1
Коментара по темата
1.
Дарвин
11.01.2020 15:34:20
Не мъчете хората с това содено тесто! В маята няма животински продукти. Тя съдържа дрожди (едноклетъчни гъби), развиващи се върху хранителна среда (въглехидрати).
  Добави Коментар
Ще дърпа ушите на охраната си? Куриозна случка с Дуа Липа Скандалът с него продължава Коцето е обект на критики 
Сянката на коронавируса изплува в "Стани богат" Леко стряскащ въпрос предвид ситуацията в България ЛГБТ ще си веят знамената само в ЕС? Тръмп с нов ритник в задника на Европа Най-известната треньорка в Русия във възторг от 47-мия президент на САЩ заради решението му да бие шута на трансджендърите от спорта
Отиде на гости и веднага извади... Аръков е ексцентричен човек Махат тирето От ЦСКА с любопитно обръщение
Те не могат да пият Алкохол Земетресение в съседна страна Трус люшна румънци
Отиде си твърде млад Леджър остава легенда на киното Коментира визията на Мелания Тръмп Илиана Раева със суперлативи
Професор го "уби" Тим Коулсън с тежки думи за Неси ЕС се превърна в генератор на свръхбюрокрация и регулации за бизнеса АОБР представи приоритетите си за 2025 година