Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Поне 10 хиляди тона храна отива на боклука по празниците

Ключови думи: храна, боклук, празници, трапеза

Количествата храна, които ежедневно изхвърляме, на пръв поглед изглеждат пренебрежими. По данни на Европейската комисия – те всъщност са огромни и генерират големи загуби за икономиката в световен мащаб.

Само страните от ЕС ежегодно изхвърлят по около 88 милиона тона храна годишно. Това количество се равнява на около 173 килограма храна на човек, като генерира загуби от над 143 милиарда евро. На този фон – над 36 милиона души са в риск от недохранване и не могат да си осигурят пълноценна храна всеки ден.

Сред страните, които изхвърлят най-много храна е Холандия. Хората там изхвърлят по 541 килограма храна на човек. Страната ни е малко над средата – с изхвърлени около 100 килограма храна на човек. Заради замърсяването на околната среда и заради ненужните разхищения, все повече хора избират да живеят с мисъл за природата.

Сред тях е Любомила Атанасова. Заедно с първото й дете се ражда и грижата за околната среда. От години избягва пластмасовите торбички и продуктите за еднократна употреба. Стреми се и да не изхвърля храна. се стреми да живее с мисъл за околната среда - избягва продуктите за еднократна употреба и се стреми да не изхвърля храна.

"Аз, за да се случва това, правя предварително списък, което е най-важното. За да не си купувам нещо, което после е излишно или малко в повече. Както обикновено се случва. Хората пазаруват в по-големи количества, които после се изхвърлят" , казва Любомила пред bTV.

И допълва, че на практика не изхвърля нищо, освен обелките от картофи. Към подобен начин на живот успява да се придържа и по празниците. "Предварително човек да седне и да си сметне това, което иска да сложи на трапезата. Да прецени колко гости и колко хора ще има. Дали само семейството, или и други хора. Да реши и рецептите, които ще си избере. Да види какво му трябва и какво има", казва тя. Ключът за Любомила е предварителното планиране. "Също така е много важно, когато човек сервира, да не пълни чинията. Защото иначе храната остава неизядена", обобщава тя.

Предпочита да си набавя продукти основно от пазарите. Така едновременно не се увлича по промоциите, но и избира по-качествени плодове и зеленчуци. Според продавачите обаче – клиенти като Любомила са малко. А свръхпазаруването по празниците не е феномен.

"По принцип се наблюдава – пазаруване в по-голямо, като едно запасяване. Случайно да не свърши нещо на масата. Затова обилно пазаруват плодове и зеленчуци. При минусови градуси търсенето на зеленчуци беше доста голямо. Наблюдаваше се яко пазаруване. При -5 продавахме от кашоните зелените салати, репичките лука и краставиците", споделя Радостина Глушкова, която е търговец на пазара.

А според експерти - най-често купувачите търсят промоционални стоки и именно с тях се презапасяват най-много.У нас няма официална статистика колко точно храна изхвърляме. Неофициално се смята, че по празниците количествата могат да достигнат до около 10 хиляди тона. Все повече компании избират да дарят продуктите, които не са успели да продадат, казват от Българската хранителна банка. От там работят именно с такива клиенти, а количествата, които постъпват към тях, са огромни.

"Във взаимодействието си с индустрията ние получаваме наистина големи количества храна. Когато тя достигне до нас, буквално за часове мога да достигне до трапезата на хиляди хора. Около 20 000 души годишно получават храна", казва Цанка Миланова от Българската хранителна банка. Съветите - да не пазаруваме хаотично и в големи количества, дори и по празниците. Винаги да проверяваме наличното в хладилника, преди да влезем в магазина. Да не се увличаме по промоции, предлагащи храна в големи количества.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Водещият ортопед-травматолог проф. Асен Балтов ще консултира и преглежда в „Сърце и Мозък“ Бургас Необходимо е предварително записване на час на тел: 056 703003. Намерих цаката на пухкавата баница, вече не редя и не навивам корите Забравете за стандартните и скучни рецепти, приготвили сме ви нещо уникално
Затова се пукат и не се боядисват хубаво 5 грешки, които допускаме при варенето и боядисването на яйцата за Великден Несебър отбеляза Деня на Тракия Панихида за  българските жертви на репресии и гонения в периода на Балканската война бе отслужена  в храма „Успение Богородично“
Зодиите с най-силна енергия Те са в състояние да издържат на всякакъв стрес и да влияят на околните Над 90 млрд. лева спестявания „кътат“ българските домакинства Сумата се равнява на 42,3 от брутния вътрешен продукт (БВП) на България
Шоково увеличение на жилищните заеми В рамките на година увеличението на заемите за покупка на къщи и апартаменти е с 5,95 млрд. лв. Никой не вярва, че тайната съставка на този протеинов сладолед е... Само 10 минути и няколко прости съставки – нахут, фурми и растително мляко – и ще се насладите на кремообразно, богато на протеини ледено изкушение
Иван Станчев: Китай вече е лидер, а не имитатор, в много технологични сектори Разговор с Иван Станчев, предприемач и инвеститор в технологични компании. Възпитаник на Американския университет в България (2014), основател на Lab-Away и инвеститор в множество стартъпи. . Продажбите на нови коли в България намаляват Купуват повече хибридни
Внимавайте с тези зодии, ужасно завистливи са Могат да ви подлеят вода във всеки момент Над 30 кръводарители до ранния следобед след старта на кампанията „Дари кръв - спаси живот“