Свинското поскъпнало с 55%, българинът купува повече пилешко
Търсенето на пилешко месо се е увеличило, а цената на свинското е нараснала с близо 55% от началото на тази година. Това обясни Кирил Вътев, съсобственик на месопреработвателна компания и член на Асоциацията на месопреработвателите в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "Очакванията са до края на годината да няма ръст на цените. Причината е, че капацитетът за замразяване на месото в Европа за износ към Китай е максимално уплътнен", увери той.
Според него България е много малка на фона на световния пазар на свинско месо и заради това не е фактор при ценообразуването. "У нас цените зависят от цените на европейския и световния пазар. Чумата в страната вече е овладяна“, каза Вътев.
Според него се очаква световното производство на месо да се свие като причините за това са проблемите в Китай. "Там са избити над 200 млн. прасета. Китай е най-големият производител и потребител в света. Азиатската страна потребява два пъти повече месо от всички други държави в света“, обясни той. "Ликвидираните 200 млн. прасета представляват около 30-35% от цялото производство на Китай.
Кризата там много трудно ще се преодолее, защото фермите имат много ниско ниво на биосигурност", допълни Вътев.
По думите му поради високото ниво на биосигурност в Европа в държави като Испания, Германия, Испания, Холандия и Дания няма африканска чума. Но според него има друг проблем. "В Китай се получи вакум и заради това страната започна да изкупува огромни количества от Европа. В момента износът на Европа към Китай е лимитиран от капацитета на съоръженията за замразяване на месо", разясни още той.
Добави Коментар