Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядем по-малко колбаси заради епидемията от АЧС

Снимката е илюстративна
Ключови думи: епидемия, колбаси, свинско месо, поскъване, месни изделия, цена

Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС в страната и поскъпването му, търсенето на колбаси и други месни изделия в последния месец е намаляло. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, но не уточни точно с колко е понижението, пише "Монитор".

По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е по-голямо при по-скъпите трайни колбаси. "Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент", уточни той.

Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им. „Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване. "От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%", каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.

"Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два", поясни той. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години.

"От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро", заяви той.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Ангела Меркел побърква мигрантите, вижте как искат да я ... милват с език Восъчното подобие на германската баба, която каза „Елате хиляди мигранти“, докато беше канцлер, привлича развратници от цял свят Силви Вартан: Душата ми е българска, сърцето ми е френско  Певицата с български корени получи отличие от Сената на Франция
Доналд Тръмп: Дадохме презервативи за $50 милиона на „Хамас“, използват ги за бомби Американският президент е изумен, спира парите за Газа Румен Радев: Европа да поеме отговорност не само за своята собствена отбрана! За изграждането на конкурентоспособна и динамична икономика настоява президентът
Направи скандално изказване за Лудогорец Според Юга никой в България не се интересува от "орлите" и те са от "село" Разбраха се Шакира и Пике постигнаха съгласие за своите момчета
Сподели разтърсващи думи за звезда от Висшата лига Футболист на Ливърпул иска да бъде с много мъже? Направи интимна изповед Атижа получава неприлични предложения
"Раждала го е 16 часа" Катето Евро демонстрира чувство за хумор. Едва ли Кадиев не иска да гледат филм заедно... Сваля 56 кила Веселка ще има различна външност
Българин впечатли в Европа Играч на "Левски" блесна в ШЛ Огромен скандал в спорта И Станка Златева е замесена