Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядем по-малко колбаси заради епидемията от АЧС

Снимката е илюстративна
Ключови думи: епидемия, колбаси, свинско месо, поскъване, месни изделия, цена

Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС в страната и поскъпването му, търсенето на колбаси и други месни изделия в последния месец е намаляло. Това съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, но не уточни точно с колко е понижението, пише "Монитор".

По думите му, намалението на покупките им засяга всички видове месни изделия, но е по-голямо при по-скъпите трайни колбаси. "Потребителите не са се насочили към по-евтините колбаси. Понижаването на търсенето се отнася за целия асортимент", уточни той.

Според него причината на увеличението на цените на колбасите е поскъпването с 40% от началото на годината на свинското месо, което основна суровина за производството им. „Голяма част от европейския износ отива в Китай, защото там са унищожили около една трета от свинете си, и в ЕС се чувства дефицит на суровината“, поясни Урджанов. Той прогнозира, че до края на годината не се очаква ново поскъпване. "От януари до момента цените на свинското месо са се качили с 55%", каза по bTV Кирил Вътев, собственик на месопреработвателна фирма.

"Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се увеличи, в търговската мрежа се увеличава след месец и половина-два", поясни той. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) отчете, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години.

"От 5 август тръгна този процес. Започна една вариация на цената - тази вариация стигна до 10 лв. Сви се много ценовата ножица между търговията на едро и на дребно. Даже към момента имаме и нива на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро", заяви той.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, поскъпване има и при колбасите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%. До края на 2019 г. не се очаква поредно поскъпване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта вероятно ще има нови скокове, смятат Иванов и Вътев.

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Лунен календар за март 2025 г: Внимавайте какво правите на тези дати Има точно определено време, в което трябва и не трябва да посетите фризьора Никога не правете това с нови дрехи, за да не привлечете неприятности и беди в живота си Ако имате нови дрехи, които никога не сте носили, тогава не се препоръчва да ги продавате или давате на други хора
Ако имате един картоф, добавете само още 2 съставки и ще сготвите нещо божествено Непременно опитайте тези картофени мекици Папа Франциск назначи монахиня за царица на Ватикана Досега длъжността „губернатор“ е била поверявана само на кардинали
Безпрецедентен успех за три зодии през март Със смяната на сезоните, всички области на живота ще претърпят обновление, от професионални дейности до личен живот и здраве Цената на кафето по света достигна исторически връх, на какво се дължи Както и при какаото, причината за повишението на цените на кафето е климатичната криза
Как да избелим белите дрехи Тези грешки в поддържането ги съсипват Потребители следят за фалшиви касови бележки Проверката се прави с мобилно приложение
Останах в шок, когато видях, че свекърва ми глади сол, а се оказа толкова полезен трик Следвайте тази проста процедура редовно, за да поддържате ютията си в отлично състояние Фолкпевица "лети" бясно, откачено с 307 км/ч по АМ "Тракия" Вая Александрова по-късно изтри клиповете
На 4 март имен ден има почитано българско име Православната църква чества Преподобни Герасим Потъна в скръб Почина съпругът на Доли Партън