Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Ядем отровни банички?

В някои има заместители с палмов продукт, а по-добри случаи – извара
Ключови думи:

Банички, които се продават в павилиони и заведения за бълзо хранене имат всичко друго, но не и истинско българско сирене. В някои има заместители с палмов продукт, а по-добри случаи – извара. Това показва изследване на "Активни потребители". От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не е открито сирене – в 1 не е имало дори пълнеж, в 3 е установена извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 - частично, пише lupa.bg

От "Активни потребители" предупреждават, че използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват пряка заплаха за здравето на потребителите. Защото съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенизирани мастни киселини. 

Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенизираните мазнини в храните е забранено.

„Баничката със сирене е българският fast food (англ. бърза храна). Продава се навсякъде - в будки и павилиони, баничарници, заведения за бързо хранене и супермаркети. Няма търговска улица или пазар в България, където да не се предлагат банички, често през 100 метра. 

Тя е символ на нашенския занаятчия, храна която може да бъде приготвена от всеки и е харесвана или поне приемана от поне 90 на сто от населението. Баничката е пример за евтина и достъпна закуска. С една дума, баничката със сирене е храна символ за България! 

Като всяка друга емблема и тази е предмет на непрекъснато обсъждане. Дебатират се външния вид, влаганите суровини, вкуса и аромата, цената, хигиената на баничарниците и външния вид на майсторите и продавачките. 

„Активни потребители“ избра да се включи в народната дискусия с проучване на научно доказуеми факти за баничките. Целта на това изследване е да се определи качеството на сиренето влагано в баничките.“, разказват от организацията. Те са изследвали 15 проби банички купувани са от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. 

Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал. Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.

Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80 процента. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори.

8
Коментара по темата
8.
Мале
12.10.2019 08:51:01
Особено в Айтос циганските баничарници са много убави
7.
До 4
12.10.2019 06:24:37
Да та знам в "баничаря"! Нищо не разбираш!

Винаги корите сме ги точили, винаги сме слагали сол и винаги сме трошачки сиренето от буцата, директно от качето. Ма то като си расал в панела, как да знаеш? И задължително слагахме свинска мас и много яйца.
6.
I
12.10.2019 04:17:51
В чистите градове на бг няма вече баници, само в крайните долно пробни квартали на големите градове
5.
ХХ
12.10.2019 01:03:22
В Бургас компенсираме палмовото масло с чист въздух и изобилие от спортни и други предизборни мероприятия...
4.
СОЦ. БАНИЧАР
11.10.2019 23:02:40
до некомпетентни и незапознати. всяващи. смут и паника !!БАНИЦА бг продукт винаги се е приготвяла с извара а не с СИРЕНЕ това е стандарта и технологичната рецепта защото със сирене НЕМОЖЕ има много сол в самото него в баничните кори също и ще се отровиш от сол обезсолено нестава и винаги ама ВИНАГИ е било така БАНИЦА С ИЗВАРА не с овче или козе и краве сирене
3.
До 2
11.10.2019 22:16:38
Полезни са само в Комлука, извън него са за българи... сещай се.
Спонсора на дпс и герб! Пак биха!
2.
детето ми закусва с тях
11.10.2019 22:09:15
На Зия полезни ли са?
1.
fv
11.10.2019 21:58:53
Палмовата гадост е най-малката вреда в тази мазна гнусотия наречена баничка. А изварата си е направо полезна, стига наистина да е извара а не някакъв отпадъчен продукт, който не би ставал за директна консумация.
  Добави Коментар
Предложение предвижда богатите страни да плащат 250 млрд. долара годишно за климата Финансовият въпрос е основната тема на спорове на преговорите на конференцията COP29 Залужни: Започна Третата световна война!      Според него началото ѝ се доказвало от привличане на военна помощ от Китай, Иран и Северна Корея за Русия
Слънчево и студено ще е утре, в планините ще превалява сняг В неделя и в понеделник ще е предимно слънчево  Кметът на Минерални бани остава под домашен арест От прокуратурата коментираха, че разследването продължава, като е възможно и повдигането на нови обвинения
Ракетата "Орешник" прелетяла до Днипро за 15 минути Тя е била оборудвана с шест бойни глави: всяка от тях оборудвана с шест суббоеприпаса Важно за шофьорите: Предлагат промени в регистрацията на коли Има нужда от облекчаване на режима по отношение на предоставяните документи
Русия превзе още територия в Източна Украйна Селото е разположено на 12 км северно от Курахово  "Пия вино от 4 бона и не знам къде се намирам" Това сподели холивудска звезда, разказвайки перипетиите си
Авариен ремонт затваря пътя Царево - Резово Движението ще бъде ограничено за 3 часа Над 1000 бегачи ще мерят сили в първия Полумаратон Бургас 2024 Надпреварата се провежда за първи път
Бъдещето на автоматизацията в индустриалните работни пространства Модерната суперхрана Просото се превърна в последен писък на модата по здравословното хранене