Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Какво е Latte Art и как да преобразите сутрешния си ритуал с кафето в Бургас

Барманът Пламен Манев от повече от 2 години радва бургазлии с уникално капучино
Ключови думи: latte art. бургас, кафе джой, cafe joy, пламен манев, новини, новините днес, изкуство, рисунка с мляко, капучино

Какво представлява Latte Art* и как лека-полека тази форма на изкуство в чаша кафе започва да навлиза в средите на барманите в Бургас? Този въпрос отговаря дългогодишният барман Пламен Манев, който днес демонстрира пред Флагман.БГ как се прави капучино с картинка отгоре. Той работи от 7 години в Café Joy в TRIA CITY CENTER, а от няколко години специализира в изкуството да рисуваш с мляко върху кафе. 

„Това е нещо, което ми доставя удоволствие. В началото приемах Latte изкуството като хоби, като нещо, което правя за себе си. Впоследствие обаче започнах да правя опити да го представя и в бара, където работя и резултатите бяха впечатляващи“, коментира Пламен.

От повече от 2 години той всеки ден прави капучиното за клиентите по начин, който е необичаем за повечето заведения в Бургас, рисувайки интересни картинки с мляко отгоре. Всъщност това е един изключително сложен занаят, който отскоро започва да навлиза в града. Той изисква постоянство и за да се научи се изисква усилия, ежедневен труд и всъщност... много неуспешни опити, докато не се достигне съвършенство.

„Интересно е как една обикновена рисунка, която реално не коства кой знае колко време на бармана и не пречи на работата му, придава ексклузивност на кафето. Един такъв малък жест може да преобърне деня на всеки човек, може да подобри настроението. Наистина е уникално, като барман, да видиш изненадата в очите на хората, които за пръв път виждат latte art пред себе си, очаквайки обикновено капучино. Незаменимо чувство е!“, казва Пламен Манев. 

Всъщност ако искате от първо лице да се убедите в красотата на изкуството с мляко, няколко са местата в Бургас, където можете да поръчате капучино и да получите latte art. Едно от тях обаче несъмнено е café Joy, където работи Пламен и ако искате петте минути, в които пиете сутрешното или обедното си кафе да са по-специални, можете да се убедите от първа ръка в красотата на изкуството с мляко.

*Latte Art – от италиански latte – мляко и от английски art – изкуство. Терминът е изключително популярен в цял свят от поне 2 десетилетия, но навлиза в България чак сега.
 

9
Коментара по темата
9.
Чочо
12.09.2019 16:23:42
От 5 години като сера правя пирамиди. Тренирам усилено, няма ли да пуснете една статия за моята арт личност?
8.
Малибууу
12.09.2019 11:29:54
В Малибу правеха хубави коктейлчета, а капучиното им бе майтап с много сметана, а и трябва да се погледне сега кой какво прави и как го прави, а и големи ценители станахме на кафето, че и на порцелана.
7.
Ммм
12.09.2019 08:56:11
Незнам какво ви пречи момчето.Работи си и ще ходи на бариста шампионат а вие завистници си мрънкайте и злобейте то всичко се връща.Българина знае само да нарежда хората които се трудят и успяват.
6.
Той
12.09.2019 07:34:05
Предпочитам кафето ми да е с наситен вкус, гъст и плътен каймак, по който са оставени следи от спирала, получила се още в момента на концентриране то на течността в чашката от китайски порцелан. Искам цветът му да бъде според сертифицираните за марката и видът нюанс на тъмния цвят. Да притежава ароматът на прясно изпеченото кафе, а послевкусът му да придава онази тънка нотка на леко горчива нежност примесена със специфичния дъх на арабика и канела. Всичко това да е поднесено на индивидуална порцеланова табла с чаша вода, италианска бисквитка и пакетче кафява захар положена до сребърната лъжичка в подноса. Пък рисунките... в Ермитажа. Такова кафе може да пиете на едно място, но в един друг град, защото тук сме твърде назад и се впечатляваме още на рисунки от мляко, които хората си ги правят от години.
5.
Хаха
12.09.2019 06:05:24
Флагман изкараха безплатно кафе до края на годината. А всички знаем, че картините не правят кафето вкусно. В Бургас най добрите и качествени кафе продукти са в Коста и старбъкс
4.
Ценител
12.09.2019 00:41:24
В Малибу го правят от поне седем осем години.тогава имаше управители и бармани които в Бургас първи го правеха.
3.
Ценител
12.09.2019 00:41:19
В Малибу го правят от поне седем осем години.тогава имаше управители и бармани които в Бургас първи го правеха.
2.
Fhakajdhd
11.09.2019 22:58:57
Най-доброто капучино в Бургас
1.
Джими Хофа
11.09.2019 21:29:49
Смешна реклама на новороденото барманче с лице на дупе......не от две десетилетия а от както свят съществува хората на запад го праят туууййй
  Добави Коментар
Урсула фон дер Лайен е болна от... Тежка пневмония Почина бележит писател Отиде си Дейвид Лодж
78-годишна жена бе пометена от автомобил В Пазарджик Отиде си Димитър Манов, президентът изрази съболезнования на близките на големия хореограф Напусна ни всеотдаен преподавател и творец със забележителна дарба, коментира за него Румен Радев
Шок за Новак Джокович Падна от 293-ия в АТП Радост за пенсионерите в... Кипър
Без венчавки до Йордановден Духовете на мъртвите обикалят през Мръсните дни, изключения се правят за гурбетчии или военни пред мисия Най-обичаната и вкусна яхния, кой не е ял Класическа рецепта, която сме приготвяли десетки пъти и пак ще ги приготвяме - пиле с грах и моркови
Затвориха Босфора, издирват брат и сестра, паднали в морето преди месец Не се съобщава докога ще бъде забранено преминаването на кораби през пролива Сложи си силикон Направих операцията в Турция при един страхотен лекар, при когото се оперират още много българки, разказа Дени от Игри на волята
Пиян тийнейджър удари дъното След доклад на случая в Районната прокуратура - Пловдив, срещу младежа е започнато бързо производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс Изпратихме най-топлата година, но лошото предстои Климатичните промени са прекрасна салфетка, с която можем да избършем собствените си глупости, коментира проф. Георги Рачев