Хранително отравяне заради дюнер край плажа във Варна?
Ваканцията за Максимилиан Меделиев се превръща в кошмар, заради дюнер, купен край плажа на Варна.
„Просто се отрових. Имаше някакво развалено месо. Усетих го по вкуса. След 1-2 часа ми стана много лошо. Болеше ме корема и се наложи да ходя до спешното“, казва младежът пред камерата на Нова телевизия.
От началото на сезона здравните власти във Варна регистрират средно между 35 и 40 случая на чревни инфекции за седмица. Най-често до хранителни натравяния се стига заради лоша хигиена и неправилно съхранение на продуктите, с които се приготвя храната край плажа.
„Имаме сосове, които са изразходват в рамките на часове. Просто няма време да се развалят. В съдържанието им пише, че няма яйца и няма какво да се развали всъщност”, обяснява търговецът на дюнери Людмил Христов.
По думите му досега не е имало оплаквания от клиенти. Месото се пече на високи градуси, а проверките на контролните органи били чести.
Д-р Костадинка Маринова от Агенцията по храните във Варна пък каза, че до момента при проверки, извършени от тях, не са установени сериозни нарушения.
„По принцип всички храни трябва да бъдат защитени, покрити и да се съхраняват при условия, които да осигурят безопасността им. Ако е в пиков час от деня, когато се приготвят непрекъснато сандвичи за известно време е допустимо сосовете да бъдат на открито и да се държат хранителните продукти на открито. Сосове и майонези трябва да се съхраняват в хладилници”, добави д-р Маринова.
Хранителни разстройства се получават не само от развалена храна. Много им се радвам на туристите като почнат да реват.Не дават на организма и стомаха си никакъв шанс да се адаптира.
Идват от място с различен климат,надморска височина и с различни хранителни навици и се нахвърлят върху морска храна и неща които са консумирали рядко. В комбинация с морска вода, климатик на МАХ в стаята и излагане на силното слънце се получава онова рядко щастие наречено СЮРГЮН.