Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Младежите от дома в с. Атия почерпиха с „Френската пица“ и „Тарт фламбе“

Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол
Ключови думи: кулинари в атия, младежи и деца от ЦНСТДМУ атия, атия, флагман

Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол.
Кулинарните си умения те развиват по  проект „Ще се справя”, в дейност „Храната-моя път за развитие и самостоятелен живот” ,  демострацията се състоя в ресторант „Жоан“ по покана на екипа на „Созопол Журнал“, където презентираха с майсторите готвачи и сервитьори новото кулинарно изкушение „Френска пица“. 

Събитието бе споделено от представител на отдел „Европроекти“ на Община Созопол, екипите на Сдружение „Равновесие“ и  на къщата в Атия.

Децата и младежите от Атия като  любители кулинари изучават почти година технологията на приготавяне на храна. След беседа и среща с професионалисти научиха основните акценти от технологията на приготвяне на „Френската пица“, създадена в областта Елзас, като храна за бедните и  утвърдила се като изделие във всеки популярен  ресторант. Предствиха на созополската общественост и гостите на морския град възможността за съчетаване на различните традиции: от Италия - родината на пицата; Франция - изкуството на модернизма в готварството и България - вкусните тестени изделия, с уменията на талантливи готвачи. Именно в кухнята от едни и същи основни продукти, с различни техники и подправки от единството на различията се творят чудеса, с добронамереност и любов. Така се получават вкусни и предпочитани от клиентите здравословни кулинарни изделия. 

Децата представиха новия продукт с фино тесто, крем фреш и сметана, карамелизиран лук и бекон, наричан още „Тарт фламбе“, изпечен за кратко в гореща пещ. 

Младите кулинари бяха ентусиазирани, усмихнати и уверени, защото  могат да месят и  познават основните дейности в кухнята. Общуваха свободно, облечени в красиви униформи: децата готвачи подготвиха дегустационните порции, а децата сервитьори сервираха и отсервираха.

След презентацията, всички заедно обядваха от изключителната пица и се разхладиха в горещия ден с френски сокове от мента, боровинка и ягода.

Изкушението „Френска пица“ зарадва всички, погали сетивата за истинско морско кулинарно приключение.

Така, чрез храната в професионална, доверителна връзка с приятели, децата и младежите се учат, че различията  мотивират за взаимно опознаване и  са възможност за  професионално и личностно развитие.


 

 

1
Коментара по темата
1.
vcvv
29.06.2019 11:05:13
бат пони що не го поканиха там ,толкова много направи за тези вечно усмихнати малчугани,ама го забравихте много бързо ,но есента идва..............
  Добави Коментар
Отиде си известна българка Скръбна вест в културата Потъна в скръб Део загуби баба си Данка
Сподели, че няма почивен ден от... 15-ти март 2024 г И най-упоритата орхидея ще разцъфне като пролетен храст, ако я полеете само веднъж с това Ако смятате, че вашата орхидея не вирее и не е цъфтяла от дълго време, е подходящият момент да я подхраните с този естествен тор
Коя е жената, спечелила леденото му сърце Алек Младенов вече не е ерген Изчезващ град: Гледайте Плевен и мислете за България От индустриален център до символ на демографска и икономическа разруха
Я ме оставете да умра на спокойствие Световноизвестният режисьор бе налазен от алчни роднини, докато се бори с тежко заболяване ЦСКА пребори Спартак Москва и взе супер вратар Армейците се подсилиха с Фьодор Лапухов
Петър Кънев може да преведе по мост приятел и опонент, защото му се доверяват Той е сред най-ярките имена в политиката, печатарските среди и волейбола - трите му страсти Прегладнели сте, искате вкусна вечеря, но нямате време? Направете този кашкавал на фурна, готов е за 8 минути Няма да повярвате, но накрая се получава чудно блюдо, което с наслада да похапнете
Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия. През уикенда се очакват валежи от дъжд и сняг АПИ апелира водачите да бъдат подготвени на пътя Беше много богат и дебел, но немотията го стопи Овалният бивш баровец е значително отслабнал, но не от хубаво, казват негови близки