Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Младежите от дома в с. Атия почерпиха с „Френската пица“ и „Тарт фламбе“

Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол
Ключови думи: кулинари в атия, младежи и деца от ЦНСТДМУ атия, атия, флагман

Децата и младежите от ЦНСТДМУ с. Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на р-т „Жоан“ жители и гости на Созопол.
Кулинарните си умения те развиват по  проект „Ще се справя”, в дейност „Храната-моя път за развитие и самостоятелен живот” ,  демострацията се състоя в ресторант „Жоан“ по покана на екипа на „Созопол Журнал“, където презентираха с майсторите готвачи и сервитьори новото кулинарно изкушение „Френска пица“. 

Събитието бе споделено от представител на отдел „Европроекти“ на Община Созопол, екипите на Сдружение „Равновесие“ и  на къщата в Атия.

Децата и младежите от Атия като  любители кулинари изучават почти година технологията на приготавяне на храна. След беседа и среща с професионалисти научиха основните акценти от технологията на приготвяне на „Френската пица“, създадена в областта Елзас, като храна за бедните и  утвърдила се като изделие във всеки популярен  ресторант. Предствиха на созополската общественост и гостите на морския град възможността за съчетаване на различните традиции: от Италия - родината на пицата; Франция - изкуството на модернизма в готварството и България - вкусните тестени изделия, с уменията на талантливи готвачи. Именно в кухнята от едни и същи основни продукти, с различни техники и подправки от единството на различията се творят чудеса, с добронамереност и любов. Така се получават вкусни и предпочитани от клиентите здравословни кулинарни изделия. 

Децата представиха новия продукт с фино тесто, крем фреш и сметана, карамелизиран лук и бекон, наричан още „Тарт фламбе“, изпечен за кратко в гореща пещ. 

Младите кулинари бяха ентусиазирани, усмихнати и уверени, защото  могат да месят и  познават основните дейности в кухнята. Общуваха свободно, облечени в красиви униформи: децата готвачи подготвиха дегустационните порции, а децата сервитьори сервираха и отсервираха.

След презентацията, всички заедно обядваха от изключителната пица и се разхладиха в горещия ден с френски сокове от мента, боровинка и ягода.

Изкушението „Френска пица“ зарадва всички, погали сетивата за истинско морско кулинарно приключение.

Така, чрез храната в професионална, доверителна връзка с приятели, децата и младежите се учат, че различията  мотивират за взаимно опознаване и  са възможност за  професионално и личностно развитие.


 

 

1
Коментара по темата
1.
vcvv
29.06.2019 11:05:13
бат пони що не го поканиха там ,толкова много направи за тези вечно усмихнати малчугани,ама го забравихте много бързо ,но есента идва..............
  Добави Коментар
България загуби от Ейре, надяваме се на чудо в реванша За първи път в историята националите ни губят на свой терен от ирландците Колкото и да сте изморени: Винаги правете тези 3 неща след секс 1/3 от хората веднага след секс влизат във фейсбук, използвайте това време за по-приятни неща
Мъжкото поведение, издаващо нежелание да се ожени за вас Напълно възможно е партньорът ви не просто да не иска да се ожени за вас, а да не иска да се жени въобще 4-те зодии, които най-лесно сбъдват желанията си Ето кои са те
Златен шанс за реформи и влизане в еврозоната Политолог съветва управляващите вместо да се карат кой бил с Делян Пеевки и кой с Божков, да работят Заменихме бонбоните с този ориенталски десерт – сладък, а без грам захар Вижте как да ги приготвите
Лимоново дръвче в Равда роди гигантски плод То се отглежда в оранжерия в Равда Как да се пазим от пролетната алергия Основните симптоми на сезонният алергичен ринит са кихане, сърбеж в носа, очите, небцето и ушния канал, водниста секреция, запушване на носа и тн.
Защо напълняваме по-лесно с напредването на възрастта Това явление се дължи на комбинация от физиологични, хормонални и поведенчески промени Гответе се: Мощна магнитна буря ни връхлита до дни Адските смущения могат да предизвикат повишен стрес върху организма
Не си пробвал по-уникален сладкиш – само за 15 минути и всички ще ахнат Рецептата е много лесна Над 150 души аплодираха актьора Руси Чанев в Бургас, стартира инициатива да бъде почетен гражданин Актьорът от златното поколение творци на българския театър и кино бе посрещнат с препълнена зала в родния си Бургас