Проф. Найденски бие тревога за опасни бактерии в храната край морето
Опасни бактерии се разпространяват край морето. Най-често причинител на хранителни натравяния е камбио бактериозата. Това каза пред камерата на Нова телевизия директорът на Института по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.
Лятото е в разгара си и е време да помислим за това как да се предпазим от хранителни инфекции по морето. По алеите на морските курорти вече ни предлагат дюнери, палачинки, царевици и дори скара на открито. Някои от тях обаче могат да бъдат опасни за здравето.
„Всяка година се следят случаите на хранителни инфекции не само у нас, а и в Европа. Камбио бактериозата е инфекция на храносмилателния тракт. Това стомашно-чревно разстройство е тежко, с кървави изпражнения и има голям риск от усложнения. Много е опасно, ако млякото и месото на птиците, които са били на топло”, заяви профе. Найденски.
По думите му трябва много да внимаваме, тъй като бактериите са навсякъде около нас.