Започнаха масирани проверки по Черноморието, солени глоби в ресторани за имитиращи продукти
Българската агенция по безопасност на храните започна масирани проверки по Черноморието. Проверява се качеството на предлаганата храна в заведенията и хотелите, както и здравния статус на персонала.
Пред камерата на БНТ шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна д-р Златина Димова каза, че ако има риск за потребителя, търговските обекти се затварят.
В списъка, които ще се проверяват, попадат хотелски комплекси и търговски обекти, които предлагат услугата ол инклузив. Засиленият контрол върху тези обекти ще продължи до края на летния туристически сезон – 13 септември.
„Нашите проверки са насочени към продуктовата гама, която се предлага в обектите, начините на съхранение, сроковете, произхода, материално-техническата база, здравният статус на персонала, който се оказва през последните години, че е основната предпоставка за възникване на хранителни взривове“, поясни д-р Димова.
„Най-честите нарушения са свързани с начина на излагане на храните и състава им. Хората се оплакват, че това, което е обявено на етикета, не отговаря на съдържанието“, добави тя.
„Ако откриете червейче в храната или други нередности, може да подадете сигнал на националния ни телефон 070012299, както и на сайта на Българската агенция по безопасност на храните, където има и поле за онлайн свързване с нас. Най-ниската санкция, която можем да поставим на юридическо лице е 500 лева за етикетирането и над 1000 лева за нарушения, свързани с хигиената. Ако има риск за потребителя, заведението бива затваряно“, заяви шефката на Областната дирекция по безопасност на храните във Варна.
„Следим да не се предлагат имитиращи продукти. Извършваме и нощни проверки“, каза още тя.