Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да сготвим вкусно и бюджетно за празника

Вижте как да спазите традицията без да изпразните портфейла си
Ключови думи: новини, великден, готвене, рецепти

Шоколадови яйца и зайчета, претрупани маси и дузини боядисани яйца, които след неделя вече никой не иска да погледне. За да си спестите цялото това разхищение на храна и време, ви предлагаме няколко лесни рецепти, с които да спазите традицията без да изпразните портфейла си, пише vesti.bg

Всичко, което ви трябва за вкусна великденска салата е:

1 маруля

пресен лук 

2-3 сварени яйца

винегтет (олио, оцет, сол)

Следва основното, преди да купите цяло агънце помислете колко души трябва да нахраните и дали всички обичат агнешко месо. 

Агнешко бутче с ориз

1 агнешки бут (около 2 кг)
100 г кисело мляко
30 г пресен джинджифил
2 скилидки чесън
1 с. л. олио
1 ч. л. кимион на зърна
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
сол и черен пипер на вкус
за ориза:
400 г ориз „Басмати“
30 г краве масло
20 г стафиди
600 мл пилешки бульон
1 глава лук
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
сол на вкус


Джинджифилът се обелва и се настъргва, чесънът се наситнява. Кимионът се запържва в олиото за кратко и се прехвърля в купа. Прибавят се киселото мляко, джинджифилът, чесънът, куркумата, канелата, сол и черен пипер на вкус. 

Месото се намазва с получената паста и се оставя да се маринова за една нощ. Покрива се с алуминиево фолио и се пече 2 часа върху скара, в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор. След това фолиото се отстранява и месото се допича за още 20–30 минути на 200 градуса с вентилатор. Изважда се от фурната и се оставя да почине 30 минути. 

Оризът се измива много добре няколко пъти. Оставя се да побелее. Лукът се наситнява и се запържва в маслото. Добавят се стафидите, куркумата, дафиновите листа и оризът и се запържват.

Налива се бульонът и се посолява. Щом кипне, се готви 10 минути, под капак, на слаб огън. Дърпа се от огъня и се оставя още 5–10 минути. Месото се сервира с ориза.

И за десерт класически козунак, зайче.

 

Как да си направим козуначени зайчета:


Необходими продукти: 1 доза тесто за козунак яйце и краве масло за намазване захар за поръсване Тестото се разделя на 4 части. Всяка част се разделя на три топки – голяма, средна и малка, и на два еднакви по размер, не много дълги фитила.  От трите топки се оформя тялото на заека, а от фитилите – ушите. 

500 г брашно за козунаци

150 г захар (+ за поръсване)

100 г краве масло (+ за намазване)

30 г прясна мая

10 г ванилия

250 мл прясно мляко

3 яйца

1 с. л. тъмен ром

1/2 ч. л. сол

кората от 1 лимон

Във видеото вижте как да оформите козунака като агънце.

Маята се смесва с половината от затопленото мляко и малко брашно. Оставя се да шупне. Две яйца се разбиват с миксер, прибавя се и захарта и отново се разбива. Налива се ромът и се разбива. 

Брашното се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче. Прибавят се солта, разбитите яйца, останалото мляко, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ваниловата захар. Разбърква се и върху набрашнен плот се замесва меко тесто, като малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се, докато тестото поеме маслото. 

Прехвърля се в купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. След това се разделя на три части и се правят фитили. Фитилите се сплитат.

Слагат се в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Тестото се намазва с разтопено масло и се оставя да втаса. Маже се с разбито яйце и се поръсва със захар. Пече се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 30–40 минути.

Декорирайте със свежи цветя и се насладете на празника със семейството си! 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Министър Мирослав Боршош: Ковид кризата вече не може да бъде оправдание. Той е летва, която сме длъжни да прескочим, посочи още министърът на туризма С тези два прости продукта великденските яйца стават пъстри като дъга Ако сте уморени от сложни техники за оцветяване, време е да научите този трик
В Несебър се състоя среща по проект Toural, фокусираща развитието на туризма в цялата община Никога не отказвайте брак на една от тези зодии С тях никога няма а сбъркате, а щастието ви ще е безгранично
Първата ИИ певица изпя легендарна чалга и избухна голям скандал Десислава иска 15 хил.лева Докато България драпа за два хеликоптера, Китай пусна медицински дрон от бъдещето Haishen Medical представи революционна летяща линейка, която стига и до най-недостъпните точки на планетата
Затворници ще чистят 43 200 метра речни корита в Бургаско През този месец, ще бъдат отстранени наносите в отводнителния канал край пътя в границите на Миролюбово, и водоскока на пътя кв. "Банево" – Изворище Елена Папаризу идва на Spice Music festival 2025 Още звезди се присъединиха към програмата на фестивала
Стюардеса разкри шокиращи кадри от таен чартърен полет с депортирани мигранти Унищожен интериор, агресия и мълчание от институциите: свидетелство от екипажа на полет до Африка 10 лева на час става паркирането в някои части на Пловдив Кметът Костадин Димитров е разпоредил да се проучи и да се реализира възможността да има повече паркинги без човешка намеса, с паркомати, които приемат плащане с банкови карти
Зодиите, които трябва да променят живота си през 2025 – иначе ги чака срив Вижте тази прогноза  Изгониха го от "Биг брадър" Имал "неподходящ език" и "неприемливо поведение"