Откриха химикали в две марки зехтин, проф. Байкова съветва да готвим с олио
Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в две от общо 13 изследвани марки зехтин. Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени от водещата на „Чети етикета“ по бТВ Биляна Гавазова, а диетологът проф. Донка Байкова обясни в предаването „Тази сутрин”, че при такава концентрация на химикали има риск за здравето. Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.
„Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало да е само да е маслен екстрат на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.
Проф. Донка Байкова обясни как влияят енергийните напитки на детския организъм
„Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве“, предупреди проф. Байкова.
От Агенцията по безопасност на храните обявиха, че ще се самосезират.
Бизнесмен си купи половин литър зехтин за 5620 долара
„За салати използвайте зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.
Закупени са 28 търговски марки от различни видове зехтин на пазара. След анализ на етикетите 13 от тях са дадени в лаборатория, тъй като са показвали признаци на съмнения, обясни Богомил Николов от Асоциацията.
Поставихме акцент върху екстра върджин зехтините, защото са най-скъпи и най-податливи на манипулации и фалшификации, допълни той.
Оказва се, че в две от марките зехтин е добавяна и друг вид мазнина – най-вероятно слънчогледово олио. „Това означава, че те трябваше да бъдат етикетирани като салатен микс. На етикета обаче е записано, че е зехтин, и цената е много над 10 лева”, отбеляза Николов.
Той допълни, че това е абсолютна заблуда за потребителите - влага се заместител, който е много по-евтин, и се продава като скъп продукт.
При две от марките, които са изследвани, са установени органични разтворители 11 пъти над нормата. Става дума за тетрахлорметан и хлороформ.
„След като се направи първоначалната екстракция на зехтина чрез преса, остава т. нар. кюспе. В него също има още много мазнина и тя се извлича чрез разтворители по химичен път. Проблемът е в това, че установихме наличие на разтворители, които не са разрешени за тази дейност, трябвало да е да ползват друг вид”, обясни Богомил Николов. „Освен това има норми и се оказва, че количеството, което установяваме, е 11 пъти над нормата. Тоест след като е извършена тази манипулация с разтворителя, не са пречистили остатъка, така че този химикал да бъде в минимални количества”, отбеляза той.
Според него става въпрос за небрежност в процеса на производството.
В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.
Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.
На етикета на един от видовете зехтин например пише „помаче”, но той е абсолютно течен, обясни д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Само по цвят няма как да се ориентираме дали зехтинът е истински.
Кремена Стоева от БАБХ заяви, че няма да коментира резултатите от изследването, но от агенцията ще прегледат информацията на „Активни потребители”.
През 2017 г. при ударна акция на БАБХ са направени 1140 проверки на зехтин и растителни масла в следствие на което са спрени 10 000 литра.
„Установиха се редица несъответствия по отношение на състава, характеристиките и наименованията на зехтините, под които те се предлагат, които водят до заблуда на потребителя. Опасни продукти не сме установили, фалшификати също не сме”, поясни Кремена Стоева.
През миналата година са взети 12 проби за изследване на пестициди в зехтин и няма несъответствия, отбеляза тя.
Иначе това звучи като: "Една жена каза"