Киви, козе мляко, леща – кои са новите алергени?
Постоянно променящите се хранителни навици и въвеждането на нови храни на пазара правят хранителните алергии са все по-обсъждана тема сред обществото, информира бТВ.
Различните видове ядки, млека, яйца, или така наречените класически алергени са част от нашето ежедневие. Въпреки това съществуват и така наречените "нововъзникващи" алергени, които все още не са толкова известни, но те могат да бъдат причина за сериозни алергии.
Във Франция Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) беше сезирана от Министерството на здравеопазването да направи списък на новите научни данни и да предложи насоки за по-добро управление на тази проблематика.
Понастоящем само 14 алергени в списъка, създаден от Европейския съюз, трябва да бъдат докладвани на опаковката на продуктите:
– Зърнени култури, съдържащи глутен (т.е. пшеница, ръж, ечемик, овес, лимец, камут или техните хибридизирани щамове) и продукти от тези зърнени култури;
– Ракообразни и продукти от ракообразни;
– Яйца;
– Риба;
– Фъстъци;
– Соя и соеви продукти;
– Мляко и млечни продукти (включително лактоза);
– Ядки, а именно бадеми, лешници, орехи, кашу, пекани, бразилски орехи, шам-фъстъци, орехи от макадамия и ядки от Куинсланд, както и продукти от тези плодове;
– Целина;
– Горчица;
– Сусам;
– Серен диоксид и сулфити в концентрации над 10 mg/kg или 10 mg/l, изразени като SO2;
– Продукти от лупина;
– Продукти от мекотели.
Киви, елда и козе мляко например се появяват в списъка на „нововъзникващите“ алергени. „ANSES“ препоръчва информацията за тяхното присъствие в храните да стане задължителна.
Докладите, получени от мрежата на Allergo Vigilance (RAV), идентифицираха нови алергени: елда, мляко от дребни преживни животни (кози и овце), киви, кедрови ядки, галактоза (налична в месо от бозайници), грах и леща. Най-силно е въздействието им при децата.
"Тези алергени представляват риск от анафилаксия, т.е. тежки алергични реакции, понякога по-сериозни от задължително споменатите алергени, включени в Приложение II на европейския регламент № 1169/2011", предупреждава ANSES.
Поради това ANSES препоръчва редовно подновяване на списъка с хранителни алергени, които трябва да бъдат докладвани, за да се предотврати риска от сериозни реакции.
Френското изследване също така показва, че два важни фактора като алкохол и тютюн утежняват тежките алергични реакции (анафилаксия) при възрастните.
Добави Коментар