Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Пресушаването на Босфора: €23 за бутилка и изчезващите кръчми в Истанбул

Ключови думи: истанбул, гости, туристи, ракъ, скъпо удоволствие, кръчми затварят

Пресушават Босфора" - под това метафорично заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува редовната седмична колонка на известния турски журналист Джан Дюндар.

"Повечето гости на Истанбул поне веднъж сядат на чашка "ракъ" в някоя от таверните край Босфора или в Бейоглу. Напоследък обаче кръчмите постепенно изчезват. А анасоновата ракия се превръща в скъпо удоволствие", пише в началото на статията си Джан Дюндар.

23 евро за бутилка ракия

В началото на 2019 година цените на алкохолните напитки отново бяха повишени с 13,5%. Когато Партията на справедливостта и развитието дойде на власт, една бутилка ракия струваше около 1 евро. А днес вече струва цели 23 евро, пише "Дойче веле".

Почти 80% от цената влизат като данък в държавната хазна, пише Дюндар и изчислява, че храната и напитките за една четиричленна компания в ресторант излизат днес почти толкова, колкото се плаща за среден месечен наем в Истанбул. По-нататък в колонката му четем:

„Драстичните увеличения на цената на алкохола нанесоха тежък удар на ракиджийската култура в кръчмите. Порциите станаха по-малки, мезетата - по-оскъдни, клиентелата също се промени. Но работата не опира само до ръста на цените", пише авторът и припомня, че турското правителство от много време насам се бори срещу алкохола: през 2013 година беше ограничена рекламата на алкохолни напитки, а на продажбата беше наложен вечерен час - до 22 часа.

Никакъв алкохол след 22 часа

„В телевизионните сериали алкохолните напитки се показват само замъглено и практически не се споменават. През лятото зрителите нищо не разбраха от един диалог, в който ухажьорът пита своята любима дали иска вино - просто защото думичката „вино" беше цензурирана", пише Дюндар.

Според автора, начело на антиалкохолната кампания е застанал самият президент Ердоган. „Наскоро той нападна дори основателя на републиката Ататюрк, макар и без да споменава името му: „В учебниците по история виждате деца, на които са им натикали бутилки бира в ръцете. Такива неща се случваха в тази страна! Караха ги насила." На снимката, която Ердоган има предвид, Ататюрк пие бира, а детето в скута му - малцова напитка, която тогава се е смятала за много калорична", пише авторът, но не е съвсем прав. На въпросната снимка Ататюрк и детето държат заедно бутилка с малцовата напитка „Малт".

„Толкова много ли пият турците, че се налагат такива мерки?" - пита по-нататък Джан Дюндар. Според него вярно е тъкмо обратното. Едно проучване на ОИСР показва, че за периода 1980-2010 година консумацията на алкохол в страната е спаднала със 17 на сто. И още: турците употребяват усреднено около 2 литра чист алкохол годишно и заедно с азербайджанците са последни по консумация сред държавите с умерена употреба на алкохол. В резултат от поредицата ограничения, забрани и увеличения на цените консумацията спадна още повече. През 2010 година в Турция са се произвеждали 50 милиона литра ракъ, а днес - под 35 милиона литра. Производството на вино и на бира също върви надолу.

„Дребните търговци и кръчмарите търпят големи загуби заради забраната на алкохол след 22 часа. За сметка на това обаче черноборсаджиите потриват доволно ръце. Множат се и новините за домашно производство на ракъ. Както и за хора, починали в резултат от консумацията на некачествен алкохол", пише Дюндар.

Само вкъщи

В края на колонката му четем: „Всичко това е част от гигантската кампания за превръщането на Турция в крайно консервативна страна, която се води вече десет години. На много места в Анадол вече трудно ще откриеш заведение, където сервират алкохол. И стана почти невъзможно да пиеш алкохол на обществени места. Столетната кръчмарска култура в Истанбул вече издъхва. Масите на открито изчезват, таверните в Бейоглу отстъпват пред инвазията на баровете за пушене на наргиле, луксозните бутици и магазинчетата за мобилни телефони. На трона на ракията се възкачва чаят - и в краен случай бирата. Турция навлиза в нова епоха, през която алкохолните напитки ще се произвеждат и консумират само в домашни условия."

 

0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Тези вкусни лодки с месо ще ви станат любимо ястие Всеки знае рецептата Банята изглежда мръсна и небрежна: премахнете тези неща от нея Вижте кои са те и подрете банята си 
Иска да се върне при бившия си Русата Златка опитвала да затопли отношенията си с Благо Джизъса Вместо 13 заплата у нас много работодатели са раздали за празниците бонуси, тематични подаръци и коледни партита Финaнсoвите кoледни бoнуси сa в гoлям диaпaзoн в зaвисимoст oт зaемaнaтa длъжнoст и видa нa кoмпaниятa - от 200 до 750 лв. 
Смесете кисело мляко, брашно и захар на равни части и направете тази сочна торта с неустоим крем Вкусът е впечатляващ, презентацията - още повече Методът 3-6-9 издава има и бъдеще връзката ви Три стъпки тестват колко здрави са любовните ви отношения...
Закупуването на жилище става все по-трудно с тези промени в закона Строителите ще калкулират в цената на имота новия данък, обясни адвокат Хвали се, че навремето е скъсвал Преслава от се*с Петя, както е истинско й име,  първо бе танцьорка във видеоклиповете на Милко Калайджиев, а след това той я превърна в Преслава, която познаваме днес 
Започна скоростен ремонт на ГКПП "Кулата" заради Шенген Целта е с разширение да се направят по две пътни ленти във всяка посока преди пункта Стара народна рецепта за постна погача за Бъдни вечер Вижте всеки един детайл по приготвянето й - от тестото до украсата
Мартин Кура е новият й мъж Певецът бил изключително надарен, Алекс Богданска удари джакпота с него Стана ясна причината за внезапната смърт на цесекаря Марто След като получил лекарска помощ, Мартин се върнал на терена, но след нова криза издъхнал напът за болницата