България с най-висока смъртност в ЕС от неправилно хранене
България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер” в Йена, Германия, за което съобщи "Дейли мейл", цитира Канал 3. Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.
Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души. Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република - Грузия.
И веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.
Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.
По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа. Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.
Учените откриха също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.
4
Коментара по темата
4.
хаха
13.01.2019 09:15:02
Това за забранените консерванти "на запад" е тотална глупост :) Къде е "на запад"? ЕС има обща нормативна уредба за употребата на консерванти, каквото е забранено "на запад", забранено е и тук.
3.
хаха
13.01.2019 09:12:01
Е*ати разбирачите. Резултатите са такива най-вече заради диетата на българина и след това заради качеството на храните. Навсякъде е така - в хипермаркетите се продават боклуци бъкани с консерванти, но човек има избор къде да пазарува, особено у нас. Като не искаш полски ябълки - та взимай си български... А диетата на българина - свинско зиме и лете, 5-6 филии хляб на ядене и запръжка на всяка манджа, в комбинация с умопомрачителни количества сладки гадории - щот' са евтини и засищат води до тук.
2.
Койчо
12.01.2019 22:34:54
Никой не харесва истината. Журналистиката се свежда само до пиар и реклама. Една независима лаборатория с една независима медия и воала ! Правят се изследвания - на сирене, на салам, на хляб и се публикуват всички резултата с истинските производители и това е! Сега 5 капиталиста държат производствата и други 10 зимат пари от мега веригите и всичко се потулва. Народът само се лъже и мами, а всички медии са послушни ибрикчии.
1.
AZ
12.01.2019 20:19:18
Глупости. Напишете истината:
Мрем, защото ни тровят с боклуци, бъкани в храната ни. Основен бич за сърцето не е солта, а белите брашна, нишестета, подобрители за вкус, цвят и годност бъкани навсякъде, дори и в хляба. Пишете, колко забранени на Запад консерванти се продават у нас, поради единствената причина, че тук няма закон и регулярен орган, които да ги забранят и следят за забраните им. Пишете, колко забранена за външния пазар стока влиза у нас през парадния вход и как безхаберието домашно допуска до родния пазар стоки от Полша ( яйца, ябълки ) безпрепятствено се озовават на трапезите на българина без някой да осъществява контрол. Питайте поляците, какви ябълки експортират в ЕС и какви в България? И не само това. Колко време беше нужно за да се приеме някакъв стандарт, в който производителите на млечни изделия да се ограничат от влагането на чисти отрови в продукцията си, като палмови масла, сухи инстантни млека произведени в химическите заводи на д-р Йоткер в Германия и аналозите им в Холандия. Я кажете, защо повечето хляб не мухлясва, или ако мухлясва го прави с...розов цвят. Така че не търсете под вола - теле. Кухнята ни с тази от Франция не е толкова далечна, като азиатската или еврейската, ама виждате, какви са резултатите. Първите симптоми за некачествено хранене са дебелеещата ни и безформена нация. За да натрупаш плът от мазнотии не винете месото и качествената сланина и мазнина, а търсете причината в гадните консерванти, които се влагат в бързите въглехидратни храни, които трупат и плаката в кръвооносната ни система, предизвикват диабет, коронарни болести и видоизменени телеса.
Мрем, защото ни тровят с боклуци, бъкани в храната ни. Основен бич за сърцето не е солта, а белите брашна, нишестета, подобрители за вкус, цвят и годност бъкани навсякъде, дори и в хляба. Пишете, колко забранени на Запад консерванти се продават у нас, поради единствената причина, че тук няма закон и регулярен орган, които да ги забранят и следят за забраните им. Пишете, колко забранена за външния пазар стока влиза у нас през парадния вход и как безхаберието домашно допуска до родния пазар стоки от Полша ( яйца, ябълки ) безпрепятствено се озовават на трапезите на българина без някой да осъществява контрол. Питайте поляците, какви ябълки експортират в ЕС и какви в България? И не само това. Колко време беше нужно за да се приеме някакъв стандарт, в който производителите на млечни изделия да се ограничат от влагането на чисти отрови в продукцията си, като палмови масла, сухи инстантни млека произведени в химическите заводи на д-р Йоткер в Германия и аналозите им в Холандия. Я кажете, защо повечето хляб не мухлясва, или ако мухлясва го прави с...розов цвят. Така че не търсете под вола - теле. Кухнята ни с тази от Франция не е толкова далечна, като азиатската или еврейската, ама виждате, какви са резултатите. Първите симптоми за некачествено хранене са дебелеещата ни и безформена нация. За да натрупаш плът от мазнотии не винете месото и качествената сланина и мазнина, а търсете причината в гадните консерванти, които се влагат в бързите въглехидратни храни, които трупат и плаката в кръвооносната ни система, предизвикват диабет, коронарни болести и видоизменени телеса.