Учените изненадващо: Свинската мас е много полезна
"Свинската мас съдържа почти 2 пъти повече олеинова киселина от маслото, тя е тази, която намалява нивата на липиди, участващи в образуването на атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове," - казва ученият.
В допълнение, съставът на свинската мазнина е линолова омега-6-полиненаситена киселина, която е полезна за организма, тъй като насърчава баланса на имунната система, като по този начин осигурява защита срещу възпалителни реакции.
От своя страна изследователите от Университета в Монтфорт (Великобритания) установиха, че пърженето в свинска мас може да е за предпочитане пред здравето, отколкото в слънчогледово олио. Техните експерименти показаха, че в случай на пържене в свинска мас, се образуват значително по-малко алдехиди - вещества, които допринасят за развитието на възпаление, хипертония.
Експертите отбелязват, не всяка мазнина може да бъде полезна. Свинската мас, приготвена за масов маркетинг, може да съдържа вредни съставки. Ако думата „хидрогенирана“ е посочена на опаковката му, по-добре е да се въздържате от закупуването му. Това означава, че продуктът съдържа транс-мазнини.
Източник:Zdrave.to
3
Коментара по темата
3.
do 1
31.12.2018 10:47:12
Ти си явна жертва на старите докторски постолати и мнение.
От мазно не се напълнява, напълнява се от захари съдържащи се във въглехидратите, които тъпчеш покрай всички полезно, което вкарваш в организма си. Моите, нашите баби и дядовци са яли само сланина ( говоря за хората раждани през 15те-30те години на миналия век) и един от тях не е бил дебел. Днес се дебелее, освен от некачествен въглехидрат и от некачествени храни пълни със заместители. Сирене, кашкавал, хляб, картоф, ориз, придружени със заседелия начин на живот ти пълнят не само корема, но и кръвопреносните орргани с всякакви шлаки и боклуци, които един хубав ден, докато си мислиш, че си здрав не се озоват някъде, където не трябва. За там гаранции няма никакви, защото ако един човек на 50 години тежи 80 кг. и е висок 180 см., а друг със същата височина и години тежи 110 км., веднага приравнявай разликата в килограмите към завишения процент вероятност ( в случая 30%) към инсулт или инфаркт у по-дебелия. Просто е, а ако знаеш, че мазнината съдържа някои аминокиселини, които директно се използват от организма и плътта ти за нейното изграждане веднага ще си промениш мнението за мастта, сланината. А онова в големия ти стомах, гъз и паласки си е чиста проба неасимилирана, излишна и по-често срещано вече - отровена от некачествена храна и нездравословно хранене излишна плът превърнала се в мазнина тъкан. И тази мазнина е превърната не от мазното, което ядеш, а от хляба, който нагъваш. В един порцион с една пържола, салата и две филийки хляб, месото ще се превърне в белтъчини и ще си отидат на мястото, салатата ще ти още енергия и сила, мазнината от пържолата ще ти смаже сърцето и ще захрани мозъка, а хлябът, сосът покрай ястието, сладкия десерт, кетчупът, пресоленото ( не нормалното количество сол, от която всяка наша клетка се нуждае)директно отиват в паласките, корема, дупето и врата. Защото никой и никъде в организма на човек не ги иска. И понеже тези отлъчени хранителни вещества приличат на отлъчените хора, започват да ти създават мизерии и да се трупат там, където никои от полезните хранителни вещества не иска да застава. Просто е.
От мазно не се напълнява, напълнява се от захари съдържащи се във въглехидратите, които тъпчеш покрай всички полезно, което вкарваш в организма си. Моите, нашите баби и дядовци са яли само сланина ( говоря за хората раждани през 15те-30те години на миналия век) и един от тях не е бил дебел. Днес се дебелее, освен от некачествен въглехидрат и от некачествени храни пълни със заместители. Сирене, кашкавал, хляб, картоф, ориз, придружени със заседелия начин на живот ти пълнят не само корема, но и кръвопреносните орргани с всякакви шлаки и боклуци, които един хубав ден, докато си мислиш, че си здрав не се озоват някъде, където не трябва. За там гаранции няма никакви, защото ако един човек на 50 години тежи 80 кг. и е висок 180 см., а друг със същата височина и години тежи 110 км., веднага приравнявай разликата в килограмите към завишения процент вероятност ( в случая 30%) към инсулт или инфаркт у по-дебелия. Просто е, а ако знаеш, че мазнината съдържа някои аминокиселини, които директно се използват от организма и плътта ти за нейното изграждане веднага ще си промениш мнението за мастта, сланината. А онова в големия ти стомах, гъз и паласки си е чиста проба неасимилирана, излишна и по-често срещано вече - отровена от некачествена храна и нездравословно хранене излишна плът превърнала се в мазнина тъкан. И тази мазнина е превърната не от мазното, което ядеш, а от хляба, който нагъваш. В един порцион с една пържола, салата и две филийки хляб, месото ще се превърне в белтъчини и ще си отидат на мястото, салатата ще ти още енергия и сила, мазнината от пържолата ще ти смаже сърцето и ще захрани мозъка, а хлябът, сосът покрай ястието, сладкия десерт, кетчупът, пресоленото ( не нормалното количество сол, от която всяка наша клетка се нуждае)директно отиват в паласките, корема, дупето и врата. Защото никой и никъде в организма на човек не ги иска. И понеже тези отлъчени хранителни вещества приличат на отлъчените хора, започват да ти създават мизерии и да се трупат там, където никои от полезните хранителни вещества не иска да застава. Просто е.
2.
az f
31.12.2018 10:28:54
Добър ден!!! Аз това нещо на приятели и познати го разправям от години, но всички слушат докторите. За маста не знам, но вижте свинската сланина е един елексир, който захранва сърцето и мозъкът с енергия. Допреди години, а и все още - има доктори, които забраняват на пациентите си с кардиологични проблеми да консумират мазно, но никой от тях ( а може би и да е умишлено) не им споменава, че сланината ( свинската ) е най-доброто лекарство за това. Нещо повече, преди години са карали хора с прекарани инфаркти да заменят месото и всякакви мазнини от диетата си, заменяйки ги с...картофи, ориз и бобови култури. Това е убийствен съвет, който днес съвременната медицина ( извън България) тотално отрича. С ориз, картоф и съдържащото се в тях нишесте, освен да провокираш диабет, си "мърсиш" и кръвоносните органи с плаки/шлаки. Старото мнение на докторите, набивано с години в главите на пациентите е, че високия холестерол и склерозата се предизвикват от месото и мазните храни. Днес българинът не може да повярва, че здравословните му проблеми идват от тестото, ориза, картофа, сладкото и от липсата в диетата му на качествено масло и сланина. Това последното храни организмът с енергия далеч по-безвредно от въглехидрата, който УЖ върши същата работа, но преди това натоварва дроб, стомах, панкреас. Особено бързите въглехидрати са нещо, като залъгалка за дозата инсулин, която организмът трябва сам да си произведе без да изнасилва панкреаса. За това и докторите преди години, а и тези, които не се развиват днес предпочитат да тровят с хапчета, да изписват хранителни диети, които по-скоро поддържат факта, че от тук насетне животът ви е хапчета. За това мили хора, щадете се, четете и сами ще се убедите от ползата да похапвате сланинка ( разбира се в разумни граници до 50 грама сланинка на ден ) и да смазвате вашите сърце, мозък, душа, като в същото време почиствате вашите артерии от шлаки и всякакви там натрупвания.
1.
ебем ти и учените
31.12.2018 10:19:20
Страшно е полезна наистина, корема ти става толкова голям, че можеш да го ползваш за масичка. Ебем ти и учените, според последните им открития и наркотиците били много полезни и искат легализирането им. Легализираха алкохола на времето, на скоро и гей браковете, в магазините гъмжи от вредни храни. Ебем ти и учените.