Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

5 интересни рецепти за трапезата на Бъдни вечер

Ключови думи: рецепта, тиквеник, питка, бъдни вечер

По традиция трапезата на Бъдни вечер трябва да включва нечетен брой постни ястия. Масата трябва да е богато отрупана, за да има успех и благоденствие и през новата година. Вижте 5 рецепти за Бъдни вечер, които може да използвате в празничното си меню.

На Бъдни вечер трапезата трябва да е изобилна, прикадете я с тамян!

Питка за Бъдни вечер

Необходими продукти: 1кг брашно, 2 пакетчета суха мая, 400мл хладка вода, 1к.ч. олио, 2ч.л. сол, 1ч.л. захар

Начин на приготвяне: Брашното се пресява, в него се оформя кладенче, в което се сипват олиото и водата. Добавят се солта, захарта и маята и се разбърква, след което се омесва тесто и се оставя да втаса за около час. При необходимост може да добавите още малко вода или олио, за да стане по-еластично тестото. Тестото се разстила в предварително намазнена тава и в него се поставя монета, която сте опаковали в станиолено фолио. Питката се маже с олио и се оставя така още 40 минути. Пече се в загрята на 220 градуса фурна до зачервяване. След като се извади се покрива с кърпа.

Тиквеник

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 500г тиква, 1 и 1/2ч.ч. захар, 1ч.ч. орехи, 1к.ч. олио, 2ч.л. канела

Начин на приготвяне: Тиквата се обелва, почиства и настъргва. Поръсва се с 3с.л. олио, канелата и захарта и се задушава под капак за 7-8 минути. В намазнена тава се поставят две точени кори. Намазват се отгоре с олио, слага се от тиквената смес, малко орехови ядки и захар. Процедурата се повтаря, докато свършат корите, като финалният пласт също трябва да е от 2 кори, които отново се намазват отгоре с олио. Тиквеникът се пче в загрята на 180 градуса фурна за 35 минути.

Постни сарми

Необходими продукти: 20 листа от кисело зеле, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 1 морков, 1 глава лук, зелев сок (или вода), олио, подправки (сол, черен пипер, джоджен, чубрица)

Начин на приготвяне: Лукът и морковът се нарязват на ситно и се запържват. Към тях се добавя оризът и подправките. Залива се с около 80-100мл вода и се задушава за няколко минути. Сместа се маха от котлона. Завиват се сарми, които се подреждат в предварително намазнена и покрита със зелеви листа дъно. Сипват се равни части зелев сок и вода (може и само вода), така че да покрият сармите, които накрая се притискат с една чиния. След като заврят, котлонът се намаля и се готвят още 30-40 минути.

Печен боб

Необходими продукти: 350г ситен боб, 1 глава лук, 1 морков, 5с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, олио, подправки (червен пипер, черен пипер, риган, сол)

Начин на приготвяне: Бобът се накисва от предната вечер. На сутринта се слага да ври на слаб огън заедно с на ситно нарязаните лук, чесън и морков. Добавят се още олио и червен пипер. Когато стане готов и по-голямата част от водата изври, се добавя доматеното пюре и подправките. Разбърква се и се прехвръля в предварително намазнена тава. Пече се на 180 градуса, докато хване загар и се сгъсти още малко.

Баница с праз

Необходими продукти: 1 пакет точени кори, 250г сирене, 5 яйца, 2 стръка праз, 150мл газирана вода, олио

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на ситно и се задушава за няколко минути. Сиренето се натрошава, смесва се с 3 разбити яйца и се добавя празът. Корите се разстилат и във всеки лист се слагат по 2-3с.л. от плънката, след което се навиват и се подреждат в предварително намазнена тава. Баницата се залива със заливка от газирана вода и 2 разбити яйца. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
2
Коментара по темата
2.
ВЯЧ
24.12.2018 11:48:15
Абсолютно правилно № 1. Какво сирене, какви яйца при постните храни. Авторите като пишат, забравят да си прочетат творенията за корекция. А ако не си постил и не си спазвал църковните традиции, 101 ястия да приготвиш е напразно. Носеге доброто в сърцата, а не в устата.Весели празници!
1.
Di
24.12.2018 10:46:43
Баницата с праз и в нея сирене и яйца!!! Много подходящо за постната трапеза днес!
  Добави Коментар
Какво се случва? Нов мощен взрив, този път в Стара Загора Експлозия на газова бутилка в Стара Загора повреди апартамент и кола Изпийте това преди да седнете на празничната трапеза Защо е важно да не гладуваме преди празниците
Проф. Рачев: Няма страшно, януари идва с 8-10 градуса! Максималните температури няма да бъдат много по-различни от сегашните Новогодишната нощ в София - без фойерверки и заря Новогодишната нощ в София - без фойерверки и заря
Норвежки кораб отказал да спаси руски моряци от потъналия "Урса Майор" Собственикът на кораба обяви, че причината за потапянето е терористичен акт Президентът прибра майка си в Бояна Станка Радева е при сина си Румен Радев още от края на ноември
Откриха 12 тела в тайни гробове "Черната вдовица", която с цианид уби мъжете си, почина в затвора в Япония Тя е била на 78 години
Актьор почина само на 16 години Паднал в движение от кола Защо празнуваме Нова година на 1 януари Част от заслугата за избора на 1 януари има римският цар Нума Пумпилий
Възрастна дама поръча от е-магазин подаръци, прецакаха я и не може да си върне парите Внимавайте, когато няма опция „преглед и тест“ Карлос Насар влезе Топ 10 на Балканите Щангистът номиниран сред най-добрите на полуострова