Вашият сигнал Връзка с Флагман
Управител:
Веселин Василев, email: v.vasilev@flagman.bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: k.kassabova@flagman.bg

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Как да се храним през есента? Съветите на диетолог

Ключови думи:
През есента трябва да приемаме повече плодове, зеленчуци и билки. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за „Фокус“ във връзка със здравословното хранене през есента.

Проф. Байкова посочи, че през есента е необходима промяна на модела на хранене, тъй като от по-топлия сезон преминаваме към по-хладно време. „А климатичните условия променят и потребностите на организма към видове храни, към калории, към модел на хранене. И това се нарича сезонен цикличен модел, който е типичен за националните ни особености“, каза още тя. По думите й през този период, когато навън става по-студено и температурите на околната среда падат, имаме нужда от малко по-концентрирано от гледна точка на съдържание хранене.

„Това означава например прием на повече въглехидратни храни, защото трябва да направим една успешна терморегулация, която да предпазва организма от променливите условия на околната среда. Мазнините също присъстват, но в никакъв случай не говорим за свръх мастно или свръх калорийно хранене, защото трябва да внимаваме и с имунната устойчивост на организма. Именно през този сезон трябва да подготвим организма за дълъг период от време да съхрани имунната система на едно добро ниво. Това означава по-висок прием на зеленчуци, плодове, билкови растения“, коментира диетологът.

Проф. Байкова обясни, че през есента трябва да добавяме към храната си зеленчуци, които са носители на антибиотични субстанции. „Такива са например лук и чесън, имащи бактерициден ефект по отношение на инфекциите, които могат да ни атакуват. Не трябва да забравяме, че за да сме устойчиви, имунната система изисква и пълноценен белтък – това означава да не се лишаваме от мляко, млечни продукти, риба, леки меса без видими тлъстини и яйца.. Остава и препоръката през есенния сезон поне два или три дни от седмицата да бъдат постни - да приемаме повече бобови храни като боб, леща, грах, фасул, бакла, както и ориз, царевични продукти, просо, киноа и пр. Ядките също са носители на ценен растителен белтък, гарниран с много добър мастно-киселинен състав, богат на омега-3 мастни киселини. Гъбите можем да добавим също в менюто си, защото те са носители на над 300 полезни вещества – можем да ги добавим както в постните дни, така и като гарнитура към местните и рибните ястия“, обясни тя.

Проф. Байкова посочи още, че двигателната активност също е много полезна и че половин час разходка на чист въздух увеличава имунната защита.
0
Коментара по темата
  Добави Коментар
Шокиращо: Твърдят, че първата съпруга на Димо Алексиев го зарязала заради... Алексиев има тежки проблеми с алкохола и... дрогата? Предизвикан е на бой Любовната драма за Беба може да влезе в клетката за ММА, ако зависи от Велин...
"Взриви" телевизията Димо Алексиев произнесе присъда в Игрите, деликатна подробност е, че в момента той е зад решетките Вярно ли е, че хората във връзки всъщност са по-щастливи от необвързаните? Ето какво казват експертите
„За“ и „против“ прошката след изневяра Да останеш във връзка с някого, който е изневерил, понякога може да бъде нараняващо 4-те зодии, които ще намерят нова любов Вижте кои са те 
За бургазлии това е перфектното предястие - калмари с чуден чеснов сос Това е тайната рецепта на хората от морето  Президентският вот в Румъния: На първи тур води критик на НАТО, социолозите му даваха едва 5% Калин Джорджеску получи 22 на сто подкрепа 
7 нездравословни храни, които да избягвате Инстантни спагети са едни от тях Българските гори са едно от местата с най-голямо биоразнообразие в Европа
„Жени като Дебора Михайлова“: Урсула фон дер Лайен спомена българката на Деня срещу насилието над жени (ВИДЕО) Една на всеки три жени става жертва на насилие в някакъв момент от живота си Близо 5% от българите са пристрастени към спиртните напитки За 2024 г. страната ни се нарежда на осмо място по консумация