Хлябът започна да поскъпва – ето защо
Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък, сравнение с 2017 година, обясни пред БНТ Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Интензивните валежи през лятото са причината за влошеното качество на зърното.
„Около 53% от реколтата е с добри хлебопекарни показатели, което означава, че имаме достатъчни количества. Миналата година бяха между 80-90%“, обясни Гочева.
„Повишение в цената ще има навсякъде. При лоша година - това винаги е било. Винаги ще има промени, когато ще има лоша година. Различните фирми, различни надценки слагат.
Това се получава от различната суровина, която получават, понеже всички мелници“, каза Димитър Бакалов, производител на хляб и тестени изделия.
1
Коментара по темата
1.
Аз като писах не вярвахте
18.09.2018 09:27:10
Като писах, че от 01.09 белия хляб скочи с 0,10лв няколко гербаджийдки трола ми нацвъкаха минуси и обясняваха как не било вярно, защото в Кауфланд цената си била старата. Обаче големите вериги си инат железни договори и за промяна на цените минават няколко месеца след уведомяване от търговците